Здраве и красота

Широко разпространени митове за артрита

На които не трябва да се вярва

06.05.2016г. / 08 00ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Артритът е възпалително заболяване на ставите. То води до скованост, невъзможност за извършване на определени движения и силни болки.

Често се разпространяват митове и погрешни схващания за артрита, на които много хора вярват. Ето и някои от тях:

„Само възрастните хора страдат от артрит“

Това твърдение е абсолютно безпочвено, защото в медицината има регистрирани огромен брой случаи на млади хора, страдащи от артрит, включително деца, юноши и хора на средна възраст.

Това заболяване може да засегне хора от всяка възрастова група по различни причини. Някои други заболявания причиняват артрит като усложнение. Такива са лупусът, тиреоидит на Хашимото, фибромиалгия, ревматоиден артрит, подагра.

„Влажното време причинява артрит“

Това е донякъде вярно, но не съвсем. Влажното време само по себе си не може да причини артрит. Той възниква при възпалителни процеси в ставата и намаляване на хрущялната тъкан около нея. В резултат настъпва сухо триене на ставната тъкан, която се изхабява. Състоянието се характеризира с болки и подуване на ставата.

Вярно е обаче, че при вече съществуващ артрит влагата и студеното време могат да утежнят симптомите. Ето защо болките и усложненията в ставите се облекчават при сух и топъл климат. Горещите душове също помагат при обострен артрит.

Но това не означава, че живеещите в горещи климатични пояси не страдат от артрит, напротив.

„Артритът може да се излекува“

До момента медицината не е открила лек за това заболяване. Има противовъзпалителни препарати и кортикостероиди, които намаляват болката и общото неразположение, облекчават сковаността и подобряват движението.

Но ефектът им е временен, а заболяването не се лекува – напротив, усложнява се с годините.

„Артритът се причинява от лошо хранене“

Отново няма научни доказателства, подкрепящи това твърдение. Питателната и богата на полезни хранителни вещества храна винаги е по-полезна във всяко едно отношение, включително и при костни и ставни заболявания.

Няма достатъчно преки доказателства, че определени храни предизвикват артрит. Съществуват такива, които усложняват симптомите му заради непоносимост на индивида към съставките им, но тук не става дума за първично отключване на артрит.

„Ако имате артрит не можете да правите определени неща“

Истината е, че хората с артрит могат да правят много неща. Ограниченията идват от болките и усещането за скованост. Понякога в тежки случаи артритът може да намали общите физически способности, но като цяло страдащите от артрит не се смятат за инвалиди.

Снимки: iStock

Коментирай