Здраве и красота

Важни навици за здрави очи

Какво трябва да правим, за да съхраним очите?

09.05.2016г. / 13 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Зрението е изключително ценно сетиво, без което човек губи голяма част от възможностите си. Цялото му светоусещане се променя драстично, което има своите последици. Здравето на очите е важно. Важно е също така да го осъзнаем преди да е станало прекалено късно.

Какво трябва да правите, за да запазите здравето на очите си?

Носете слънцезащитни очила

Под слънцезащитни очила не се има предвид просто тъмни очила, а такива със специална защита от вредните UV-лъчи.

Окото е много чувствително към слънчевата радиация и затова е важно да носим слънчеви очила със специална защита. Тя предпазва роговицата на окото и намалява риска от развитие на катаракта.

Спазвайте хигиена с контактните лещи

Здравето на окото може да се помрачи при неспазване на добра хигиена с контактните лещи. Ето защо трябва да бдите над стриктното миене на ръце при поставяне на лещите. Тяхното съхранение също е от значение. Поставяйте ги в дезинфекциращ разтвор, когато не ги носите. Не спете с тях и ги почиствайте редовно.

Откажете се от пушенето

Пушенето вреди на здравето в много отношения. То засяга кръвоносните съдове на окото като увеличава риска от ранна слепота. Никотинът има съдосвиващо действие, което пречи на подхранването на функционалната тъкан на окото.

Изплаквайте, не мигайте

Когато някакво дразнещо вещество навлезе в окото не започвайте да мигате на пресекулки, а изплакнете добре окото. Само така ще премахнете усещането за дразнене заедно с вредния химикал, навлязъл в окото.

Изкуствените сълзи също помагат в такива случаи. Не търпете дразненето, защото различните химически вещества могат да предизвикат сериозни проблеми в тъканите на окото, които са изключително крехки и нежни.

Не гледайте към светлината

Директното гледане към светлината е изключително коварно за здравето на окото. Споменахме опасното влияние на ултравиолетовите лъчи. Гледането към слънцето с незащитено око повишава риска от ранна слепота, увреждане на ретината и роговицата.

Снимки: iStock

Коментирай
Свободно време