Здраве и красота

Маска против акне с куркума и банан

С какво куркумата помага срещу акнето?

12.05.2016г. / 07 00ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Акнето е проблем, за който много трудно се намира решение. В повечето случаи акнето не се повлиява лесно от лечението. Налагат се различни скъпи процедури, които не са във възможностите на всеки.

Но има една съставка, която е изключително ефикасна за страдащата от акне кожа и това е куркумата.

Защо? Защото куркумата има мощни противовъзпалителни и успокояващи свойства. Тя намалява количеството бактерии, причиняващи гнойни пробиви като едновременно с това притъпява симптомите на акнето – зачервяване, сърбеж, подуване на засегнатите зони и пигментация на кожата.

Куркумата действа като мек и нежен ексфолиант, зареждащ кожата с огромно количество антиоксиданти. Тя балансира тена и потиска свръхсекрецията на себум. Така се премахва и неприятното лъщене, в тежки случаи създаващо впечатление за потна кожа.

Снимка: iStock

Маската с куркума е особено подходяща за акнетична кожа, защото бързо се усвоява, почиства в дълбочина кожата, намалява възпалението и свива порите.

Рецепта за маска с куркума:

  • 1 щипка куркума, ситно стрита
  • 1 супена лъжица пюре от банан, добре узрял

Разбъркайте двете съставки много добре, докато се смесят. Нанесете върху почистена кожа за около 10 минути. След това изплакнете с топла вода и подсушете с мека чиста кърпа без да разтривате.

Високото съдържание на антиоксиданти в куркумата ще намали възпалението в кожата. Бананите пък ще я заредят с полезни количества цинк, калий и рутин, които са особено важни за здравето на кожата.

Прилагайте маската всеки ден.

Коментирай