Здраве и красота

Рискове за здравето при вегетарианска диета

За какво трябва да се внимава при този вид хранене?

19.05.2016г. / 07 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Широкото схващане за вегетарианския начин на хранене налага възприемането му като здравословно. Много често обаче това не е така. Не всички вегетарианци се хранят здравословно. Самото изключване на месото, месните и млечните продукти не прави диетата автоматично полезна.

Как вегетарианството може да ви навреди?

Може да започнете да ядете повече нездравословна храна

Това става неусетно. Колкото и да не ви се иска да се обръщате към бързите закуски, опакованите храни и полуфабрикатите, ако сте навън и нямате особен избор, в крайна сметка посягате към тях.

Това са наблюденията от множество проучвания относно вегетарианската диета. Един интелигентен вегетариански план на хранене не би изключил просто месото и млечните продукти, а би се въздържал и от изкуствени и готови храни. Ето това би ви направило по-здрави като цяло.

Може да качите килограми

Звучи странно, но е вярно. Има много случаи на вегетарианци с наднормено тегло заради криворазбрани идеи за този тип хранене. За да не напълнеете, а и за да бъдете здрави, не трябва да наблягате на хляба и тестените изделия като заместител на месото.

Тази грешка е често срещана. Когато от менюто липсва засищащ и даващ енергия компонент, каквото е месото, хората го заместват с хляб. Така се залъгва усещането за ситост за сметка на погълнатите калории.

Може да страдате от недохранване

Някои фанатични вегетарианци са склонни да гладуват, но да не сложат в устата си нещо нездравословно, когато нямат избор. Това от една страна е добре, защото се предпазват от консумация на вредни храни, но от друга страна крие риск от недохранване.

Трябва да сте подготвени за случаите, в които няма откъде да си набавите нещо подходящо за ядене. Затова винаги имайте в чантата си поне един пакет ядки, плод или варено яйце, които да ви подкрепят подобаващо.

Много вегетарианци страдат от хранителни дефицити заради лишаването от определени групи храни. Най-често липсват желязо, витамини от група В, важни протеини.

Не получавате важни протеини

Споменахме риска от този сериозен дефицит. Протеините са много важни за редица функции в организма, повечето протичащи на клетъчно ниво. Ето защо ако се лишавате от животински протеини е добре да ги замествате подобаващо с растителни такива.

Наблягането на въглехидратите като плодове и зеленчуци може да има обратния ефект, особено при хора с метаболитни проблеми и наднормено тегло. При тях консумацията на въглехидрати от растителен произход провокира резки скокове в кръвната захар, което крие риск от отключване на диабет.

Излишък на натрий

В големи количества натрият е вреден, защото причинява задръжка на течности в организма. Това е предпоставка за високо кръвно налягане и нарушения в електролитния баланс.

Много вегетарианци са изложени на риск от прекомерен прием на натрий заради заместителните соеви продукти, които консумират вместо месо. В тях има големи количества соли, подобряващи вкуса и консистенцията на продуктите.

Това в добавка към останалите храни в дневния прием, които съдържат натрий, както и допълнителното осоляване на ястията, многократно увеличава количествата му в кръвта.

Снимки: iStock

Коментирай