Здраве и красота

Най-добрите грижи за сух и сърбящ скалп

Кокосовото масло е чудесен овлажнител, който хидратира кожата на главата

19.05.2016г. / 12 50ч.
Аз жената
снимка: istock

снимка: istock

Сухият скалп, придружен със сърбеж, предизвиква дискомфорт и неудобство, което най-често се получава вследствие на употреба на неподходящ шампоан или при липса на хидратация.

Ако не се справите с проблема в краткосрочен план, това може да доведе и до загуба на коса.

Освен използването на неправилна козметика, проблемът за сухотата, болезненото раздразнение и лющенето на скалпа може да се дължи на стреса и напрежението.

Независимо от причините, първото нещо, което трябва да направите е, да смените вашия шампоан и да спрете използването на всякакви други продукти за коса. Освен това, използвайте натурални средства, които ще ви помогнат да се преборите с неприятностите. Ето и някои от тях:

Алое вера

Алое вера има невероятно овлажняващо действие. Втрийте малко свеж гел от алое вера в скалпа си и го оставете да действа за 15 минути. След това измийте косата с подходящ шампоан. Тази процедура ще хидратира кожата на главата ви, като ще усетите подобрение още с първото изплакване.

Кокосово масло

Кокосовото масло е чудесен овлажнител, който хидратира кожата на главата и лекува сухия скалп с редовна употреба. Втрийте с леки масажни движения от маслото върху скалпа и оставете да подейства 30 минути. След това измийте косата си с подходящ шампоан.

Сусамово масло

Сусамовото масло има антибактериално действие, когато се прилага върху кожата на главата. Нанесете с леки масажни движения маслото върху скалпа си вечер преди лягане. Ако го оставите да действа цяла нощ, това много ще помогне за хидратиране и възстановяване на вашата суха коса. На сутринта може да измиете косата си с шампоан.

Банани

Бананите са чудесен домашен лек срещу сърбящ и сух скалп. Направете каша от два узрели банана, като я приложите с леки масажни движение върху кожата на главата. Оставете маската да подейства около половин час. Тропическите плодове ще подхранят и овлажнят скалпа ви, ще усетите облекчение.

Масло от чаено дърво

Сърбежът може да бъде причинен от гъбична инфекция или пърхот. Едно от най-добрите средства срещу това неприятно състояние е маслото от чаено дърво. Добавете 5 капки от маслото към бананово пюре. Получената маска ще овлажни скалпа ви и ще се пребори с гъбичната инфекция. Добавяйте масло от чаено дърво и към шампоана всеки път при измиване на косата.

Лимонов сок

Лимоновият сок има силни антисептични свойства, които се борят със сухия скалп и пърхота. Можете да използвате натуралния продукт самостоятелно или да го смесите с някои от гореспоменатите хидратиращи съставки. Много е важно да измиете старателно лимоновия сок от косата си след това.

Авокадо

Авокадото е друг природен лек, който се използва за хидратиране и подхранване на кожата на главата. Намачкайте 1-2 узрели плода, като ги втриете в скалпа с леки масажни движения. Оставете авокадото да подейства за половин час, преди да изплакнете.

Сода бикарбонат

Хлебната сода ексфолира кожата на главата, като премахва всички мъртви клетки, които предизвикват лющенето, сърбежите и пърхота. Първо намажете скалпа си със зехтин. След това приложете паста направена от сода и вода, като оставите сместа да действа в продължение на 15 минути.

Свързани статии

Градински чай

Има и редица билки, които помагат при решаване на проблема със сухия скалп. Градинският чай, например, отстранява натрупването на мъртва кожа и премахва сухотата. Направете си отвара от билката, оставете я да се охлади и при всяко измиване на косата накрая обливайте скалпа с нея. След това леко масажирайте скалпа без да изплаквате.

Снимка: istock

Автор: Ангелина Ангелова

 

Коментирай