Здраве и красота

Много чести грешки при ресането на косата

Как е правилно да сресваме косата си?

18.05.2016г. / 12 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ресането на косата е неизбежно. Много жени не се решат през повечето време, за да щадят косата си, да не я накъсват и за да я предпазят от отслабване и цъфтеж.

Но разресването е необходимост, която помага за отстраняването на падналите косми, стимулира кръвообращението на скалпа и предотвратява заплетените краища. Ето защо трябва да знаем как да го правим правилно. Много жени се решат по грешен начини оттам идват проблемите с косата, а не от самото ресане.

Четкате от корена до върха

Затова четката или гребенът ви скубят. Важно е първо да хванете косата на сноп, да разрешите краищата добре, след което постепенно да започнете да решите и към горните пластове.

Разресвайте на малки кичури. Така ще предотвратите скубането и накъсването на косата. Не решете енергично, защото това също крие рискове за здравето ѝ.

Решите, докато косата е мокра

Огромна грешка, която много жени правят, е ресането на мокра коса. Когато косъмът е мокър, той е многократно по-податлив на накъсване. Вместо това трябва да решите косата след като изсъхне по естествен път или я изсушите със сешоар.

Използвате едър гребен

Грешно е да се използва едър гребен, въпреки че много жени го мислят за щадящ. С него ще скубете доста косата си, освен ако не се погрижите да сложите достатъчно количество балсам или подхранващо масло.

Използвате неправилната четка

Не всяка жена може да прецени адекватно от каква четка има нужда нейната коса. Затова е добре да се консултирате или с фризьора си, или с друг специалист. Те ще ви насочат каква четка или гребен са подходящи за вашия тип косъм.

Не почиствате четката си

Мръсните четки са носители на бактерии, които причиняват различни кожни проблеми със скалпа, включително пърхот. Непочистените четки могат да вплетат обратно в косата ви падналите косми, което причинява напластяване и замърсяване с бактерии.

Добре е четките и гребените да се почистват с вода и сапун веднъж седмично, а падналите косми да се премахват от тях след всяко ползване.

Причинявате статично електричество

Косата се наелектризира лесно при триенето по време на ресане. Статичното електричество обаче е вредно за косъма, защото го отслабва и е добре да бъде редуцирано. Затова пръскайте с малко вода четката си преди да започнете да се решите.

Снимки: iStock

Коментирай