Здраве и красота

Мангото и многобройните му ползи за здравето

Защо е добре да ядем манго по-често?

22.05.2016г. / 08 00ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Мангото е прекрасен, сочен и най-вече полезен тропически плод. Неговите полезни свойства за здравето са многобройни. Ще ви представим 9 от тях, които не са за подценяване и са достатъчна причина да започнете да включвате мангото редовно в менюто си.

Намалява риска от рак

В мангото се намират редица антиоксидантни съединения, които противодействат на свободните радикали и образуването на туморни маси в тялото. Сред тези съединения са физетин, галова киселина, изокверцетин, астралгин, кверцетин, метилгалат, както и още много ензими.

Намалява лошия холестерол

В мангото се намират огромни количества витамин С и полезни за храносмилането фибри, които прочистват тялото от токсините, намаляват холестерола и правят кръвообращението ефикасно. Сърдечносъдовата система бива значително подобрена при редовна консумация на манго.

Прави очите по-здрави

В мангото се намират завидни количества витамин А, който е от огромно значение за здравето на очите и най-вече здравето и целостта на ретината. Консумацията на манго облекчава сухотата в очите и намалява симптомите на кокоша слепота.

Подобрява здравето на кожата

Мангото е полезно за кожата, защото я прави лъскава, здрава, млада и гладка. То премахва акнето, прояснява тена и намалява секрецията на себум.

Регулира алкалния баланс в тялото

За да сме цялостно здрави, тялото ни не трябва да е окислено, тоест да преобладава киселинната среда в него. Напротив – колкото по-алкализирано е тялото ни, толкова по-здрави ще сме цялостно.

Мангото има свойството да алкализира и затова трябва да присъства редовно на трапезата.

Превенция на диабет

Мангото спомага за нормализиране на нивата на кръвната захар и инсулина, което предотвратява развитие на метаболитен синдром, инсулинова резистентност, диабет тип 1 и 2.

Мангото е с нисък гликемичен индекс, което помага за редуциране на резките скокове на глюкозата в кръвта.

Мангото е афродизиак

Мангото помага и в секса. Големите количества витамин Е в него допринасят за повишаване на либидото и издръжливостта по време на секс.

Регулира перисталтиката

Ензимите в мангото допринасят за балансиране на чревната флора, както и за храносмилането още в стомаха. Много хора страдат от ензимен дефицит, което пречи на правилното храносмилане. Мангото може много да помогне в тези случаи.

Повишава имунитета

Витамин С и витамин А в мангото имат пряко отношение към имунната система. В допълнение към тях каротиноидите, придаващи оранжевия цвят на мангото, помагат за повишаване на имунната система.

Снимки: iStock

Коментирай