Здраве и красота

Колко вида вулва има?

Многоброен набор от разновидности

03.06.2016г. / 08 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Видът на вагината и по-точно на срамните устни (лабиите) е причина за притеснение за много жени. Поради различните видове и размери на външните полови органи, някои жени изпитват притеснения и дискомфорт, смятайки, че техните срамни устни не са „нормални“.

Преди всичко трябва да се отбележи, че почти не може да се говори за „нормалност“, когато става дума за вулвата. Дори да сме свикнали да смятаме, че външните срамни устни по правило трябва да са по-големи и пухкави от вътрешните, това не е правило!

Многообразието на външните полови органи е голямо и не трябва да се бърза с прибягването до естетичната хирургия, само заради някакви малки забележки.

Няма такова нещо като „стандартна големина“

Не е задължително вътрешните срамни устни да са по-малки от външните, както споменахме. Това е индивидуална особеност, която всяка жена има. Също така двете срещуположни лабии могат да са с различни размери. Често едната е по-голяма от другата.

Според проучване, публикувано в блога на An International Journal of Obstetrics and Gynecology през 2005 година, здравите жени имат огромни различия във формата и големината на малките срамни устни, пише prevention.com.

Без значение как изглеждат, тези кожни гънки имат функцията да предпазват от бактерии и микроорганизми.

Цветовете също варират

Различните цветове на вулвата също са нещо нормално. Не се притеснявайте, ако вашата е по-тъмна, кафеникава, по-бяла или пък с жълт оттенък. Стига гинекологът ви да не намира нищо нередно в това, значи е просто част от индивидуалността ви.

Цветовете на вулвата наистина са много. Важно е да се следи обаче промяната в цвета ѝ. Това може да е сигнал за инфекция или друго злокачествено заболяване.

Свързани статии

Кога трябва да посетите лекар?

Ако изпитвате болки, сърбеж, дискомфорт по време на секс, уриниране или в спокойно състояние, посетете лекар, защото може да става дума за разрастваща се инфекция. Използването на различни измиващи средства и ароматизатори за интимната област може да предизвика кожни алергични реакции.

Увреждането, промяната в цвета, формата и общия изглед на вулвата могат да подсказват и за туморно изменение, което незабавно трябва да бъде консултирано с лекар специалист.

Снимки: iStock

Коментирай