Здраве и красота

Храни, състаряващи кожата

Вредни за здравето на кожата продукти

12.07.2016г. / 07 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всичко, което ядем се отразява на здравето на кожата. Някои продукти доказано са нездравословни за нея, спомагат за появяването на бръчки, възпаления, акне, петна.

Храните, за които е сигурно, че не трябва да консумираме не само заради общото си здраве, а и заради здравето на кожата, са бързи закуски, мазни сандвичи, бонбони и захарни изделия, газирани напитки. Но кои продукти освен тях вредят на кожата и я състаряват?

Оризови снаксове

Оризовите снаксове или така наречените питки са много модерни сред желаещите да отслабнат жени. Те обаче причиняват резки скокове в нивата на кръвната захар. Това крие риск от отключване на диабет, метаболитен синдром и погрешно усвояване на глюкозата, предизвикващо трупане на излишни мазнини.

Високите нива на захари в кръвта се отразяват зле на кожата. Предизвикват поява на бръчки, усилено омазняване, акне.

Прясно мляко

Щом Клеопатра се е къпала в мляко, значи то е полезно за кожата. Вероятно така смятат мнозина, но истината не е такава.

В прясното мляко се съдържат растежни фактори, които след пастьоризация и консумация навлизат в кръвообращението и могат да предизвикат инсулинова резистентност. Тя от своя страна предизвиква възпаления в тъканите, повишена секреция на себум от кожата. Резултатът е акне, дори при възрастни хора.

Чипс

Чипсовете са препълнени с рафинирани въглехидрати и трансмазнини. Те предизвикват възпаления в кожата и водят до бръчки в ранна възраст. Рискът от акне при възрастните също се повишава сериозно.

Шейкове и смутита

Плодовите и зеленчуковите смутита по правило са полезни, но всъщност не е съвсем така. Когато консумираме изцедените от плодовете и зеленчуците сокове, нивата на кръвната захар също се повишават рязко.

Плодовете и зеленчуците трябва да се ядат цели, за да се възползва организмът от всички фибри, влакнини, влизащи в състава на продукта. Само така усвояването на захарите става по правилния начин.

Така процесите на стареене на кожата се забавят и появата на бръчки се отлага във времето.

Агаве

Сокът от агаве се използва като алтернатива на рафинираната захар. В него обаче има доста голямо количество фруктоза, дори повече, отколкото във фруктозния царевичен сироп. Захарите се обработват в черния дроб, а големите количества пречат на синтеза на колаген.

Това предизвиква нередности в здравината и младия вид на кожата.

Маргарин

Здравословните мазнини са от голямо значение за кожата. Клетките се подхранват и запазват еластичността си именно благодарение на полезните мазнини и мастни киселини. Способността им за делене, регенериране и запазване структурата на клетъчната стена се дължи именно на мазнините, които консумираме.

Но вредните трансмазнини правят тъкмо обратното. Маргаринът е наситен с тях, което го прави изключително вреден за кожата. Трансмазнините правят кожата дехидратирана. Липсата на оптимална влажност за нея означава повече бръчки, фини линии, тъмни петна и повехнал вид.

Снимки: iStock

Коментирай
0 rate up comment 2 rate down comment
Анонимен ( преди 7 години )
З.ъбенето и гримасниченето далеч повече състаряват кожата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време