Здраве и красота

Срещу какви заболявания помага алкалната диета?

Колко важно е организмът ни да е в по-алкална среда

13.07.2016г. / 12 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Алкалната диета може да бъде объркваща за мнозина. Това е така, защото на пръв поглед киселинни храни имат алкализиращ ефект върху организма. Така е и с лимоните – те съдържат големи количества лимонена киселина, но алкализират тялото, защото съдържат и много минерали.

Алкално-киселинният баланс в организма е от голямо значение за здравето. Не трябва да се поддържа прекалено киселинна среда, защото тя е пагубна за редица процеси, уврежда клетките, води до окисление и процеси на стареене и туморни изменения.

Защо е добре да алкализираме тялото си?

Много заболявания се причиняват от хронично поддържане на висока киселинност в тялото. Такива са артритът, ревматизмът, ракът, остеопорозата, подаграта, екземата. Най-добрият начин да се справите с тези здравословни проблеми е да намалите киселинността. Ето защо храната трябва да е алкална.

Кои храни трябва да избягвате, за да се детоксикирате по алкален начин?

Алкохол

Той не е киселинен, но е вреден за клетките. Алкохолът се метаболизира в черния дроб като това затруднява работата му, възпрепятства естествената детоксикация и нарушава ензимната секреция.

Захари

Захарта е киселинообразуваща. Ето защо не трябва да я приемате, особено когато се отнася до рафинирана захар или добавени захари към различни продукти.

Оцетът и ябълките са чудесни алкализатори; снимка: istock

Зърнени култури

Зърнените култури са полезни в много други отношения, но не и тук. Те образуват киселинна среда в тялото. Избягвайте ръж, пшеница, овес, ечемик, ориз, киноа, спелта. Всички те окисляват организма.

Животински протеини

Те са важни в процесите на делене и регенериране на клетките. Протеините в животинските продукти и месото играят важна роля за имунната система. Но ако искате спешно да алкализирате организма си, трябва да ги спрете.

Не яжте телешко, птиче, свинско, агнешко, риба, яйца, мляко и млечни продукти в продължение на алкализиращия режим.

Кафе

Кафето също е забранено, ако искате да намалите киселинността в тялото. По време на детоксикацията не е препоръчително да се пие кафе.

Кои храни са позволени?

  • Пресни плодове
  • Зеленчуци
  • Лешници
  • Извара
  • Кокосово масло, зехтин
  • Тиквени и слънчогледови семки
  • Подправки – куркума, риган, мента, розмарин, магданоз, копър, чесън

Снимки: iStock

Коментирай