Здраве и красота

Храни, които да избягвате през лятото

Заради влошените вкусови качества и влиянието им върху организма

06.06.2016г. / 08 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Най-доброто, което можете да направите за здравето си е да ядете сезонни продукти. Това е полезно не само за организма ви, но и за семейните ви финанси, защото сезонните продукти са по-евтини в пика на сезона си.

Ето защо има някои храни, които в никакъв случай не трябва да ядете извън сезона. Някои от тях отдавна са изгубили полезните си свойства, други са твърде скъпи, защото са вносни, а трети са престояли твърде дълго в складовете.

Кои са храните и напитките, които не трябва да приемате през лятото?

Кафе и чай

Колкото и да не ви се иска да се разделите с любимите си съживяващи напитки рано сутрин и късно следобед, през лятото те не са особено полезни.

Това е така, защото и кафето, и чаят имат силен диуретичен ефект. През лятото не е препоръчително да губим големи количества течности от тялото си, тъй като жегата и без това предизвиква усилена загуба.

Сладки картофи

Сладките картофи не са подходяща храна през лятото. Тяхната реколта се прибира през есента. Освен това най-често сладките картофи се транспортират от Северна Америка към магазините в Европа, което допълнително влошава вкусовите им качества.

Ако в летните месеци намерите сладки картофи, внесени от Китай, те са по-добра опция.

Цитруси

Цитрусите са най-пресни през зимата. Вносът им през летните месеци представлява предимно залежала по складовете продукция.

Телешко

Телешкото е вкусно, полезно и любимо на мнозина, но в летните горещини не е особено препоръчително. То повишава телесната температура, което ще ви накара да се чувствате още по-зле през лятото. Освен това съдържа големи количества мазнини, за обработването на които е необходима повече енергия.

Това ще ви изтощи в жегата, ще изразходва голяма част от течностите в тялото и ще ви дехидратира.

Нар

Нарът е тропически плод, който се внася предимно от Южна Америка и Азия. Той е най-пресен през зимните месеци. Затова вместо него наблегнете на нектарините и прасковите.

Овесени ядки

Овесените ядки са полезни за храносмилането. Те доставят на организма големи количества витамини от група В. Също така обаче овесените ядки са с високо съдържание на протеини. Те, подобно на месните продукти, изискват повече енергия за обработка и повишават телесната температура.

Аспержи

Въпреки че аспержите присъстват в асортимента на големите вериги магазини, те не са пресни през лятото. Пикът им е през пролетта, когато е и реколтата им. През останалото време на годината вкусовите им качества са занижени, както и хранителната им стойност.

Снимки: iStock

Коментирай