Здраве и красота

Закуската – ключът към стройната фигура и здравото тяло

Как да закусваме правилно, за да изглеждаме добре и да сме здрави?

14.06.2016г. / 08 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Закуската е най-важното хранене за деня. Тя трябва да е богата на полезни хранителни вещества, които да ви дават енергия през деня. Проучванията показват, че пропускането на закуската има редица негативни отражения върху здравето и теглото.

Много хора правят грешката да пропускат закуската и да ядат чак на обяд. Изследванията доказват, че този начин на хранене предразполага към преяждане, ядене късно вечер и поглъщане на вредни за здравето храни.

Няма значение, че сте пропуснали времето за закуска щом ядете на обяд сандвич, кифла, кроасан или нещо полуготово. Това няма да компенсира приема на калории, дори напротив – ще утежни положението.

При този тип хранене също така хората са по-малко склонни да ядат плодове и зеленчуци през деня като наблягат на засищащи тестени изделия, пържени храни и скара. Вместо това на закуска трябва да се набляга на постните протеини, полезните мазнини, сложните въглехидрати и фибрите.

Ключът е в качеството

Не се притеснявайте да ядете калорична храна на закуска. Важното е обаче какви калории поглъщате – дали такива, които са наситени на захари и бързо ще се лепнат под формата на мазнини на нежелани места по тялото, или такива калории, които ще ви дадат енергия, няма да предизвикат резки скокове в нивата на кръвната захар и които ще се обработят правилно от организма.

Изберете ястия за закуска, богати на протеини, минерали, антиоксиданти, витамини, мазнини и фибри. Включете авокадо, пресни билки, плодове, мюсли, пълнозърнести трици, ядки, варени яйца, канела, кисело мляко, зеленчуци, маслини, пресен корен джинджифил.

Ако закусвате с някаква комбинация от някои от тези продукти ще поддържате красива фигура и добро здраве.

Можете да разчупите менюто на закуска

Под разчупване се има предвид, че не трябва да се чувствате длъжни да изяждате голяма порция храна рано сутрин, ако не ви се яде. Можете да я разделите на части. Така ще сте сити още по-дълго време, а и организмът ви ще има време качествено да обработи приетите продукти.

Можете да ги сортирате по съвместимост или по личните ви желания. Няма значение, стига да са пресни, здравословни и съобразени с личните ви нужди.

Добре е да се храните в рамките на час след ставане. Ако ставате прекалено рано сутрин не е нужно да ядете веднага, защото организмът ви все още не се е активизирал напълно.

Най-добре ще направите, ако започнете деня с лека тренировка, след която да хапнете здравословни мазнини и постни протеини. Те ще допринесат за изгарянето на натрупванията от мазнини в тялото и ще възстановят силите в мускулите.

Обърнете менютата

Ефективен метод за бързо премахване на мазнините и поддържане на добър енергиен баланс е обръщането на менютата. Какво означава това?

Значи да изядете на закуска това, което бихте яли на вечеря и обратното. Например, хапнете някакво пикантно ястие за закуска. Лютите храни и подправки повишават температурата в тялото и допринасят за по-бързото изгаряне на мазнини.

За вечеря пък си направете малка филийка пълнозърнест хляб с песто от босилек или спанак с малко маслини и домат. Една купа салата от пресни зеленчуци също е добра опция за вечеря. Бобовите култури са другият подходящ вариант за вечеря, защото се разграждат бавно и допринасят за балансиране на кръвната захар. Важно е обаче да се консумират поне 5 часа преди сън.

Снимки: iStock

Коментирай