Здраве и красота

Спешни състояния, на които веднага трябва да се обърне внимание

Животозастрашаващи проблеми, при които бързата реакция е важна

27.06.2016г. / 11 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Нито едно медицинско състояние не трябва да бъде пренебрегвано, но някои са с особен приоритет. Ако почувствате някое от следните особени или остри състояния, в никакъв случай не трябва да чакате, а незабавно посетете лекар. Може да се окаже от жизненоважно значение.

Много силна болка в главата

Главоболието съпътства ежедневието ни по-често, отколкото би трябвало. То е неизменна част от натоварения и стресиран работен ден. Няма как да не те заболи глава от многото ангажименти, ядове, мисли, проблеми.

Но ако почувствате много силна и необичайна за вас болка в главата трябва незабавно да посетите лекар, защото силната болка в главата може да подсказва за инсулт или аневризма.

Двете състояния са опасни за живота и изискват незабавна консултация с лекар.

Депресия

В днешно време депресията се е превърнала в нарицателно за тъжно настроение и за обикновена потиснатост.

Депресията обаче е истински сериозен проблем. Ако не се лекува тя може да доведе до сериозни промени в биохимичните процеси както в мозъка, така и в цялото тяло. Дълбоката нетретирана с медикаменти и консултации депресия може да доведе дори до опит за самоубийство, освен всички останали здравословни проблеми.

Снимка: iStock

Болка и натиск в гърдите

Силните болки и усещането за преса в гърдите могат да подсказват за настъпващ инфаркт. Исхемичната болест на сърцето също би могла да предизвика подобни симптоми. Първият час след острата болка е решаващ за живота. Ето защо незабавно трябва да се потърси лекарска помощ.

Остра болка в корема

Силната болка в корема и по-специално високо горе в областта на стомаха може да подсказва за руптурирала язва с кръвоизлив. Състоянието е животозастрашаващо и отново първите минути след настъпване на болката са важни за последващото развитие на проблема.

Внезапни промени в зрението

Замъгленото зрение не е случайно. Обикновено хората мислят, че са вдигнали диоптъра и отлагат посещението при очен лекар.

Рязката промяна в остротата на зрението обаче е опасна, защото е симптом на разкъсаната ретина. Този проблем е спешен и трябва да бъде лекуван веднага, защото в противен случай зрението може да бъде частично или напълно изгубено.

Лечението е лазерно и се провежда под местна упойка.

Коментирай
Свободно време