Здраве и красота

За здравословните ползи от чистия и подреден дом

Чистете по-често – има защо

04.07.2016г. / 14 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Почти няма домакиня, която да не върши домакинската работа с досада. Колкото и на някои да им е приятно да чистят и подреждат, все някога идва момент, в който ги мързи да се разправят с този досаден ангажимент.

Да живееш в чист и подреден дом обаче има своите здравословни ползи. Те не са никак малко, а не са и маловажни. Следващия път, когато решите да отложите почистването и подреждането от мързел, сетете се за тези ползи за здравето от добре свършената домакинска работа!

По-продуктивни сте

Дори да не забелязваме, ние ставаме по-свежи и продуктивни, когато живеем в приятна среда. Колкото по-затрупани с излишна натурия сме, толкова повече енергийните ни нива спадат.

Ако усещате липса на енергия, нежелание за работа и извършване на ежедневни дейности – започнете от дома си!

Намалява риска от алергии

Добре почистеният дом намалява риска от алергии. Натрупването на прах е предпоставка за увеличаване на алергените и домашните микроорганизми, причинители на алергии. Чистете редовно дома си, за да нямате такива проблеми както вие, така и децата ви.

Намалява стреса

Подреденият, светъл и чист дом създава благоприятна среда, в която да си починете след тежък работен или просто напрегнат ден. Представете си как бихте се почувствали, ако се приберете и у дома е абсолютна кочина – няма ли да се стресирате и ядосате още повече?

Снимка: iStock

Повече предпоставки за контакти

Ако сте уверени в чистотата и подредеността на дома си няма да се притеснявате да каните гости. Така и социалните ви контакти ще се увеличат. Положителното общуване с приятна компания винаги действа добре на здравословното състояние.

Повишава умствените способности

Паметта и когнитивните способности се подобряват, ако живеете в подреден дом. Това доказват редица изследвания за услужливостта на паметта и способността на мозъка да извършва необходимите мисловни и логически операции в даден момент.

Това ще ви е много полезно не само в работата, но и в личния живот.

Свързани статии

Намалява риска от наранявания

Може да ви се стори смешно, но подреденият дом наистина ви предпазва от наранявания. Няма как да се спънете и да се пребиете в ненужни предмети или играчки, ако в дома ви е въведен подобаващ ред.

Повишава творческото мислене

Когато съзнанието е освободено от грижи и пространството, в което се намираме е свежо и приветливо сме много по-способни на креативност и идейност. Ето защо е добре да се грижим винаги за домашния си уют.

Намалява риска от сърдечносъдови заболявания

Хроничният хаос в ежедневието действа директно на нервната и сърдечносъдовата системи. Дори да не си давате сметка за това, то е факт. Постоянното съжителство с хора и предмети в пълен хаос из дома ви разболява и това е научно доказано.

Изчистете и подредете дома си! Заслужава си!

Коментирай