Здраве и красота

Защо детокс режимите с пресни сокове всъщност не помагат?

Внушението, че помагат идва по друга причина

11.07.2016г. / 08 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Детоксикирането чрез прясно изцедени сокове се превърна в широкообхватна мания през последните години. Отвсякъде диетолози и нутриционисти съветват как е добре организмът да се пречиства от токсините чрез режими на детоксикация, при които се приемат само плодови и зеленчукови сокове.

Изследване след изследване опровергават обаче това твърдение. Според учените човешкият организъм е проектиран да може да храносмила фибрите в растителните храни.

Те са ни необходими за подобряване работата на храносмилателната система, черния дроб, сърдечносъдовата система, за намаляване на кръвната захар и усвояването на различни хранителни вещества.

Чрез прием на пречистени от фибрите сокове ние не само повишаваме нивата на глюкозата в кръвта, но и повишаваме риска от диабет. Лишаваме се от жизненоважното действие на фибрите като смятаме, че така ще помогнем на организма си да се отърве от токсините.

Много хора се чувстват добре след детоксикиращ режим и смятат, че ефектът се дължи на плодовите и зеленчуковите сокове. Според специалистите обаче това е по-скоро ефектът от изключването на вредните и пакетираните храни, богати на рафинирани захари и какви ли не още изкуствени добавки и подобрители.

Снимка: iStock

Ето това е истинският детокс режим – намирането на баланса между приема на естествени въглехидрати, фибри, мазнини и протеини. Така по естествен път тялото ни ще се освободи от вредните изкуствени съединения, които му пречат да извършва нормалните си процеси.

Ако искате да се радвате на един здрав организъм – не го лишавайте от фибрите в растителните храни. Те ще помогнат на тялото ви ежедневно да се детоксикира само!

Проучванията показват, че фибрите са директно свързани с намаления риск от развитие на сърдечносъдови заболявания, диабет, затлъстяване и стомашно-чревни разстройства.

Коментирай