Здраве и красота

Изненадващи признаци на дефицит на протеини

Мускулни и ставни болки

08.07.2016г. / 17 42ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Протеините са от съществено значение за правилното функциониране на човешкото тяло. Те ни дават необходимата енергия, помагат на тялото да се възстанови. Протеините са съставени от дълга верига аминокиселини, които са градивни елементи на мускулите.

Ето защо не бива да допускаме и техния дефицит. Както във всеки друг случай, в който организмът страда, така и при недостиг на протеини, тялото винаги ще ни покаже, когато нещо не е наред. Вижте някои изненадващи признаци, че не получавате достатъчно протеини с храната.

Постоянен апетит

Постоянното желание за ядене, нуждата да хапнете нещо между храненията и гладът към нездравословни храни (с високо съдържание на мазнини и захар) са един от скритите знаци, че менюто ви е бедно на протеини.

Протеините помагат на тялото да поддържа стабилни нива на кръвната захар. Ето защо винаги започвайте деня си със закуска, в която има полезен протеин, като мляко, сварено яйце, малко парче немазно сварено месо и други.

Мускулни и ставни болки

Мускулна слабост, болки и усещането, че нямате сили също е признак, че не консумирате достатъчно протеини. За да функционират добре мускулите, те се нуждаят от протеини. Протеините са важни за функциите и изграждането на клетките и тъканите.

Ето защо много често след строга диета, в която протеините не са били включени или са твърде оскъдни, не само губим част от излишните мазнини, но след това се нуждаем от много спорт и корекция в храненето, за да изградим отново хубави и добре функциониращи мускули.

Бавно възстановяване от травми

Обърнете внимание на това как кожата ви и организмът ви реагират на травми. Забавеното възстановяване на клетки, кожна тъкан, дори имунитет по време на настинки са признак на недостатъчно прием на храни богати на протеини.

Загуба на красота

Нашите коса, нокти и кожа са тези, които ни правят красиви и привлекателни. Когато има дисбаланс в организма поради недостиг на полезни протеини, тогава косата изтънява, започва да пада, ноктите стават чупливи, кожата вяла. Ето защо, когато страдате от тези проблеми, най-напред обърнете внимание на храненето си.

Задържане на течности

Причините за задържането на излишни течности могат да бъдат много. Забелязвате оток около глезените, подуване на лицето, усещате се цялостно подути и подпухнали. Може би не приемате достатъчно протеини. Тези признаци са защото протеините играят съществена роля в баланса на течностите в организма и тяхното задържане около тъканите и особено в областта на крайниците.

Свързани статии

Често боледувате, страдате от липса на концентрация

Честото боледуване е признак на понижен имунитет. Имунните клетки се нуждаят от протеини. От друга страна липсата на концентрация, лек световъртеж в някои моменти, също могат да подсказват, че менюто ви е бедно на протеини.

Кои хора са изложени на риск от дефицит на протеини?

Това са възрастните, активно спортуващите, защото те изгарят повече калории и се нуждаят от повече протеини за изграждането на мускулна маса. Хората изложени на стрес също трябва да регулират менюто си, както и тези с храносмилателни проблеми, спазващи диета, бременните жени.

Снимки: istock

Коментирай