Здраве и красота

Как да запазим косата си здрава в летните горещини?

Натурални начини за справяне с увредената коса през лятото

18.07.2016г. / 12 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Косата през лятото е изложена на редица вредни влияния – топлина, силно слънце, обилно изпотяване.

Важно е да направим всичко възможно, за да я предпазим от летните жеги. В топлия сезон косата изтънява, изсушава се и това я поставя в риск от увреждане, накъсване, цъфтеж и косопад.

Как да запазим косата си здрава в летните горещини?

Покривайте я

Излагането на слънце е първото нещо, което може да спестите или поне да редуцирате. То е вредно не само за кожата ви, но и за косата. Ето защо е препоръчително да носите шапка, ако ви се налага да сте на открито в най-топлите часове на деня.

Мийте я по-рядко

Прекалено честото миене на косата е вредно в летните месеци. То я прави още по-суха, податлива на накъсване и начупване. В комбинация със сухия горещ въздух през лятото косата се изтощава още повече. Ето защо в топлите месеци е препоръчително да разредите миенето, особено с шампоан.

Носете косата си в небрежен стил

Може да ви се стори странно, но прекалено стегнатите прически са много вредни през лятото. Те допринасят за по-сериозното увреждане на косата. Затова просто носете косата си на хлабава плитка, вързана с шноли или на рехав кок. Тези прически са хем актуални, хем щадящи косата.

Редуцирайте топлината

През лятото ползването на сешоар и преса за коса трябва да бъдат редуцирани и сведени до минимум, защото в комбинация с лятната жега така косата губи почти 100% от запазените количества влага. Косъмът става податлив на накъсване и падане.

Хидратирайте с натурални продукти

В летните жеги е задължително косата да се хидратира допълнително и то с натурални продукти за по-добро здраве. Маските за коса с алое вера и авокадо са най-подходящи 2 или 3 пъти в седмицата.

Винаги слагайте балсам

Балсамът е задължителен, особено ако е хидратиращ. Можете да го редувате с натурални продукти, които имат неговото действие, като например кокосово масло, ябълков оцет или масло от арган.

Използвайте широк гребен

Четките и тесните гребени увреждат косата и я накъсват. През лятото косъмът е още по-податлив, защото е сух и изтънен. Ето защо е препоръчително да я разресвате с широк гребен, който е значително по-щадящ.

Снимки: iStock

Коментирай
Свободно време