Здраве и красота

Оставяте косата да изсъхне сама – не правете тези грешки!

Пагубни грешки за косата при натуралното ѝ сушене

19.07.2016г. / 13 40ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

През лятото косата се изсушава повече, отколкото в който и да е друг сезон. Специалистите съветват да се ограничи до минимум употребата на сешоар, за да не се изтощава до краен предел и без това крехкия косъм, изложен на вредното влияние на слънцето и жегата.

Ето защо много жени оставят косата си да изсъхне сама на въздух. Мислите, че при такова натурално сушене не могат да се допуснат грешки? Могат и то много от дамите ги правят.

Сплитате косата на плитка

Оставянето на косата да изсъхне, сплетена на плитка е толкова блазнещо, защото без абсолютно никакви усилия ще се сдобиете с чудна вълниста прическа след като пуснете плитката.

Имаме лоши новини. Плитките на мокра коса увреждат многократно повече косъма. Правят го чуплив, склонен към накъсване и изтъняване.

Вместо това изчакайте косата да изсъхне максимално, за да се изпари водата от нея и косъмът да върне устойчивостта си, която е изгубил, докато косата е била мокра. Чак тогава сплетете косата за един час. Когато я пуснете напръскайте с лек лак за коса, за да запазите формата на къдриците.

Не използвате никакви продукти

Когато сте решили, че ще оставите косата си натурална, забравяте и за стилизиращите продукти. Да ползвате само шампоан за измиване е грешка в тези случаи, защото той пресушава прекалено много косъма и скалпа и може да доведе до проблеми.

Не забравяйте балсама, маската и подхранващите масла, независимо че сте оставили косата да съхне на въздух. Тя има нужда от подхранване и това, че сте прескочили агресивното изсушаване не значи, че сега не е моментът да я подхраните още повече.

Прилагате твърде много продукти

Спестяването на стилизиращи продукти е грешка, но и прекаляването с тях, разбира се, също не е правилно.

Злоупотребата с гелове, пяна и лак за коса, тежки балсами и маски може да доведе до силно омазняване, раздразнение на скалпа, косопад и нарушаване на целостта и здравето на косъма.

Държите я на един и същи път

Ако не променяте пътя на косата, това може да се отрази на здравето на косъма. Оставете я да изсъхне натурално, но я премятайте в различни посоки от време на време. Така раздвижвате косъма и го правите по-жив и еластичен.

Задържането на косата в една и съща поза прекалено дълго време може дори да предизвика болка в скалпа като при прекалено силното и стегнато връзване на опашка, например.

Освен всичко това, ако раздвижвате косата периодично ще имате по-добър обем.

Бършете енергично с кърпата

Когато косата е мокра, косъмът е най-податлив на увреждания. Ето защо прекалено агресивното и енергично разтриване и бърсане с кърпата след баня крие големи рискове. Без да се усетите това може да доведе до накъсване, усилен цъфтеж, начупване на косъма.

Спане с мокра коса

През лятото спането с мокра коса е удобен вариант, защото хем не страдате от жегата на сешоара, хем усещате прохлада от мократа коса.

Но комбинацията между мокър и уязвим косъм и възглавницата може да се окаже доста вредна. С тежестта на главата си притискате мократа коса към възглавницата като пречупвате и накъсвате косъма несъзнателно, докато спите.

Затова изчакайте косата да изсъхне преди да си легнете.

Снимки: iStock

Коментирай