Здраве и красота

Знаци, че се нуждаете от повече сън

Промени в настроението и глад

23.07.2016г. / 18 31ч.
Михаела Лазарова
снимка: istock

снимка: istock

По колко часа спите на денонощие? Осем, по-малко, повече, а дали сънят ви е пълноценен? Някои от вас биха си казали, какво толкова, нали има кафе и други енергийни напитки, които да ни разсънят и поддържат в кондиция. Но липсата на сън никак не е безобидна. Споделяме няколко знака, подсказващи, че се нуждаете от повече почивка.

Хронични заболявания

Хроничният стрес е една от най-честите причини за нарушаването на съня и имунната система. Дефицитът на сън може да доведе до развитието на редица хронични заболявания, като сърдечносъдови проблеми, затлъстяване, проблеми с психичното здраве, както и други хронични заболявания.

Спад на имунната система

Когато не получаваме достатъчно часове пълноценен сън, нито една от системите в тялото ни не функционира добре. Това означава, че имаме спад на имунитета, което може да ни направи по-уязвими към чести настинки и по-сериозни заболявания.

Промени в настроението и глад

Нашите емоции обикновено са по-нестабилни, когато не сме се наспали добре. Тогава по-често огладняваме, консумираме от любимите ни храни, които не са здравословни. Освен че недостигът на сън ни прави по-гладни, емоциите ни също често сменят „цвета“ си. На моменти сме с положително настроение, докато в други моменти сме раздразнителни или изпадаме в депресивни състояния.

Лоша памет

Липсата на сън може не само да наруши способността на мозъка да съхранява нови спомени, но може и да възпрепятства способността да си припомним някои събития от миналото. Според специалисти добрият и редовен сън е от решаващо значение за създаването и консолидирането на дългосрочните спомени, така че липсата на сън може да попречи на този процес.

Свързани статии

Спад на либидо

Когато сте уморени, последното нещо, за което си мислите са интимните ласки. Оказва се, че дефицитът на сън може сериозно да се отрази на нашето желание за любов. Това важи особено за представителите на силния пол, тъй като лишаването от сън може да окаже негативен ефект върху хормона тестостерон, който е пряко свързан с половата мощ и желание.

Снимка: istock

Коментирай