Здраве и красота

Признаци, че ви липсва физическа активност

Никак не е маловажно

21.07.2016г. / 14 59ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

При напрегнатия начин на живот често се проявяват различни симптоми, на които не обръщаме внимание. Най-често напрежението идва оттам, че не се движим достатъчно.

Физическата активност е естествен механизъм за премахване на умората и стреса, въпреки че сама по себе си предизвиква умора. Тази умора обаче е на физическо ниво, което допринася за премахването на емоционалното натоварване.

Ето защо, ако водите заседнал начин на живот, изпълнен със стрес и напрежение, вероятно имате нужда от повече активност. А симптомите, които ще ви помогнат да го осъзнаете са:

Проблеми със съня

Проблемите със съня най-често са провокирани от тревожни мисли, натрупан стрес, множество ангажименти и липса на движение.

Ако се постараете да се поизморите хубавичко през деня, ще заспите много по-лесно. Това е така, защото тялото ви ще започне да отделя съвсем други видове химикали. Те ще допринесат за по-лесното заспиване.

Болки не само в гърба

Най-честата проява на липса на достатъчно движение и заседяване са болките в гърба. Ако обаче тялото ви неистово има нужда от физическо движение, има вероятност да започнат да се появяват и други необясними болки.

Храносмилателната ви система е нарушена

Едно от най-честите проявления на липсата на физическа активност са нарушенията в храносмилането. То отново е свързано с определени биохимически процеси, които се нарушават при стрес и заседнал начин на живот.

Не са важни само пробиотичните полезни бактерии за добро храносмилане – нужно е и много движение.

Хормонален дисбаланс

Хормоните са вид химикали, синтезирани в организма. За техния синтез също е необходимо достатъчно движение. Ако прекарвате по-голямата част от денонощието в статично положение, хормоните ви може да се нарушат.

Представете си – спите 8 часа, работите 8 часа и гледате телевизия вкъщи за поне още 2 часа. През останалото време се храните или пък пътувате седнали.

Помислете отново колко точно време сте отделили през всичките тези часове, за да се движите активно!

Свързани статии

Непрекъснато сте уморени

Ако чувствате хронична умора, не бързайте да се излежавате на дивана след работа. Напротив – преборете умората с още физическа активност. Тя ще ви даде сила, енергия и ще ви ободри.

Ще спрете да се прозявате без причина, ще подобрите паметовите си способности, ще бъдете далече по-продуктивни на работа и в личния живот.

Снимки: iStock

Коментирай