Здраве и красота

3 напитки, предпазващи от UV-лъчите през лятото

Кои са те?

28.07.2016г. / 17 49ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

През лятото слънцето е много силно и рискът от изгаряния на кожата, увреждания и рак се увеличава драстично. Употребата на слънцезащитни продукти е задължителна, когато се излагаме на слънце по-дълго време.

Но има и някои напитки, които имат доказано слънцезащитно свойство. Кои са те?

Зелен чай


Зеленият чай има много полезни свойства в различни здравословни аспекти. Може да не ви се вярва, но той защитава и от вредните UV-лъчи.

Изследване, публикувано в The Journal of Nutrition констатира, че жените, които пият по 4 чаши зелен чай на ден в продължение на 12 седмици имат с до 25% по-нисък риск от рак на кожата, пише eatingwell.com.

Освен това, зеленият чай кара кожата да изглежда по-млада и свежа поради наличието на антиоксиданти в него. Това са солидни причини да пиете от полезната напитка по-често, особено през лятото.

Кафе

Кафето в големи количества има обратния ефект, но все пак е важно да се знае, че то има свойства, защитаващи кожата от вредните слънчеви лъчи.

Друго изследване от 2011 година, проведено в Harvard Medical School установява, че хората, редовно пиещи кафе имат по-нисък риск от развитие на базално-клетъчен карцином. Този вид рак е един от най-често срещаните видове рак на кожата и е силно прогресивен и смъртоносен.

Хората, пиещи по 2-3 чаши кафе на ден имат до 20% по-нисък риск от развитие на този вид рак.


Червено вино

Червеното вино е полезно за сърдечносъдовата система. То спомага за намаляване на холестерола, а антиоксидантите в него се борят със злокачествените процеси в организма.

Червеното вино е полезно и в защитата от ултравиолетовите лъчи. Антиоксидантите в него допринасят и в борбата с окислителните процеси в клетките на кожата, ускоряващи развитието на туморните клетки.

В допълнение появата на бръчки и фини линии намалява. Кожата е изглежда по-млада и свежа.

Важно е да се отбележи, че не трябва да се разчита само на предпазващите от слънцето напитки. Задължително е да се използват редовно и слънцезащитни продукти. Напитките са само допълнение в грижата за кожата.

Снимки: iStock

Коментирай