Здраве и красота

Чести грешки при употребата на слънцезащитни продукти

Които крият риск от рак на кожата през лятото

03.07.2018г. / 10 30ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

В разгара на лятото и слънчевите бани е добре да поговорим за важността на слънцезащитните продукти. Стоенето на слънце, излежаването на плажа и приятните занимания край морето са любими на мнозина, но опасността от слънчево изгаряне и рак на кожата е нещо, което не бива да бъде отминавано.

Август е един от най-топлите месеци в годината. Именно тогава опасността от слънчевите лъчи е и най-голяма.

Прилагането на слънцезащитни продукти е задължително. Но често се срещат грешки при използването на такива продукти, което увеличава риска от поява на рак на кожата.

Кои са тези чести грешки и как да ги избегнем?

Прилагаме слънцезащитен крем, само когато сме на слънце

Много хора не си дават сметка, че слънчевите лъчи са способни да преминат през облаци и дори през шарена сянка. Дори когато вървим по улицата без да сме на плажа и да се печем, вредните UV-лъчи проникват в кожата ни.

Ето защо в най-слънчевите и топли дни слънцезащитни продукти трябва да се прилагат при всички случаи преди да излезете навън.

Избираме слънцезащитни кремове с висок фактор на защита и стоим с него дълго време

Това, че даден продукт е с висок фактор на защита не означава, че можете да се излагате на слънце продължително време. Специалистите съветват да се следва едно просто правило – каквато е цифрата на фактора, толкова минути да стоим на слънце след едно намазване.

След като изтекат тези минути намазването трябва да се повтори. Тоест, ако сте избрали слънцезащитен фактор 30, не трябва да стоите на слънце повече от 30 минути след едно намазване.

Нанасяме прекалено малко количество слънцезащитен продукт

Повечето слънцезащитни продукти оставят бели следи по кожата, особено при мокрене и изпотяване. Много хора се притесняват, че тези бели следи ще останат по дрехите им.

Здравето на кожата е по-важно от всичко и компромиси не трябва да се правят. Ето защо е нужно да се нанася обилно количество продукт, за да сте сигурни, че не е останало непокрито кътче от кожата.

Използваме продукти, останали от миналата година

Тук също не трябва да се правят никакви компромиси. Ако ви е останал слънцезащитен крем от миналото лято, изхвърлете го. Противопоказно е да ползвате продукти от предната година, дори срокът им на годност да не е изтекъл.

Те все пак са били вече отворени, което повишава риска от изветряването им.

Използваме само спрей

На пазара се предлагат различни видове спрей за тен със защитен фактор. Дерматолозите не ги препоръчват, защото спрейовете не са особено надеждни. Много хора разчитат само на напръскването и не размазват след това. Така отново остават непокрити зони по кожата, изложени на слънце.

Пропускаме важни места

Често не си даваме сметка къде можем да изгорим, докато това не се случи и не усетим болка. Едни от най-често забравяните места са ушите, зад тях, носът, горната част на стъпалата точно под глезена, гърдите, корема, устните, челото, врата, скалпа.

Неслучайно това са и местата, на които хората най-често развиват рак на кожата.

Прилагаме слънцезащитни продукти непосредствено преди плажа

Това се случва, защото рядко четем указанията на опаковките. На повечето слънцезащитни продукти се препоръчва нанасянето на продукта минимум 30 минути преди излагането на слънце.

Така има достатъчно време продуктът да проникне в дълбочина и да свърши работата си.

Снимки: iStock

Коментирай