Здраве и красота

Университетска болница Йедитепе прилага инвитро оплождането с микрочип

Успешните резултати се постигат чрез селектиране на сперматозоида

02.08.2016г. / 17 53ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

След като защитава своята професура в Медицинския факултет на университета Йедитепе, проф. д-р Джем Фичиджиоглу става директор на Центъра за инвитро лечение към факултета от 2005 година. Има богат международен опит в центрове за асистирана репродукция в САЩ, Белгия, Обединеното кралство и Германия.

Ето какво споделя за съвременния напредък в приложенията на инвитро оплождането с микрочип.

„Напоследък, около 40-45% процедурите по инвитро оплождане са все случаи с мъжки фактор за безплодие, в които случаи, намаленият брой на сперматозоидите и нивата на подвижност са елиминирали възможността за зачеване по естествен път. Наскоро разработени техники за инвитро оплождане асистирани от микрочип, дават нова надежда на много двойки. Разработен от турски учен в Харвард, този метод в момента се прилага на практика в Турция в Университетска болница Йедитепе“ – казва проф. Фичиджиоглу.

Според професора въвеждането на тази техника е довело до забележителен ръст в процентите на бременност.

„Успешните резултати се постигат чрез селектиране на сперматозоида с най-силна ДНК структура, като се използва съвременна микрофлуидна чип технология, в комбинация с производството на висококачествени ембриони. Тъй като това е нова технология, нейното въвеждане е ограничено. Въпреки това, тя започва да се приема от водещи и иновативни центрове на инвитро оплождане. В крайна сметка представлява значителен пробив в лечението на мъжкото безплодие“ – добавя професорът.

Чиповете за семенна течност сега се разработват, за да подпомагат пресяването и селекцията на най-здравите сперматозоиди. Тези чипове са гравирани с миниатюрни канали или ленти. Когато две ленти се слеят, енергичните сперматозоиди плуват, докато мъртвите и негодните остават, за да бъдат събрани отделно. Тогава селектираните сперматозоиди се използват чрез метода с микроинжекция, за да се постигне по-висок шанс за забременяване.

„Центрове като Йедитепе, които използват тази техника демонстрират значително по-високи проценти на успеваемост спрямо други клиники“, обяснява професор Фичиджиоглу.

От гледна точка на нормалната физиология, сперматозоидът трябва да премине редица бариери преди да достигне яйцеклетката. Естествените флуиди (познати като слуз) във вагината и маточната шийка, помагат в този процес. По-малко функционалните сперматозоиди се преглеждат и елиминират по време на този процес и така само най-здравите проникват в матката.

Фичиджиоглу обобщава техниката като една от най-обещаващите разработки в съвремието. „Приложението на технология с микрочип в медицинската област не е ограничено до инвитро оплождане. В момента методите с микроинжектиране улесняват използването на здравите сперматозоиди и процесът за забременяване се постига много по-лесно. Със способността да избираме здравите сперматозоиди, ние помагаме на природата да достигнат крайната цел, а именно да оплодят яйцеклетка.“ – допълва професорът.

Повече информация може да намерите тук.

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати