Здраве и красота

Гърдите ви искат да ви кажат нещо за здравето – чуйте ги!

За какво подсказват болките и дискомфортът в гърдите?

04.08.2016г. / 13 40ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Женските гърди са много повече от красив атрибут, доказващ женската красота и нежност. Те са орган, който може да подскаже много важни неща за нашето здраве. Затова вслушайте се в онова, което гърдите ви се опитват да ви кажат! Обърнете внимание на следните неща:

Менструалният ви цикъл ще дойде

Гърдите ви стават напрегнати, обтегнати, болезнени. Могат да се получат дори мънички бучици. Не се плашете. Всичко това се случва заради хормоналните изменения в този момент от месечния цикъл.

Бременна сте

Още в първите седмици от бременността гърдите търпят промени. Те могат отново да станат напрегнати и болезнени. Ето защо много жени бъркат тези симптоми с онези при предменструален синдром.

Имате нужда от нов сутиен

Болките в гърдите могат да са провокирани от носенето на неудобни сутиени. Ако сутиенът ви е прекалено тесен и стегнат, могат да се появят болки в определени места, най-вече около банелите.

Твърде хлабавият сутиен също е вреден, защото не осигурява достатъчно подкрепа за гръдната тъкан. Ако имате голям бюст това е по-голям проблем, защото цялата тежест на гърдите ви пада върху съединителната тъкан в тях и кожата.

Могат да се появят не само болки, но и бучици, стрии, както и кожата на гърдите да се отпусне – а това е най-лошият кошмар на всяка жена.

Отслабвате

Когато гърдите ви започнат да намаляват и да се отпускат, това може да означава, че губите тегло. Много е неприятно, защото повечето жени искат да отслабнат на други места, не в гърдите. Но неизбежното си е неизбежно – заедно с другата мастна тъкан тази в гърдите също намалява.

Ядете прекалено много сол

Ако страдате от болезнено подуване на гърдите без да сте в предменструален синдром и без да сте бременна, причината може да е в злоупотребата със солта.

Солта предизвиква трупане на излишни течности в тялото, в това число и в гърдите. Симптомите са болки, тежест, напрегнатост в гърдите, сърбеж, зачервяване и дискомфорт.

Прекалявате с кафето

Гърдите ви могат да ви нашепнат и за този проблем. Може да не си давате сметка, но при прекалена консумация на любимата ви черна напитка гърдите страдат.

Едно изследване, проведено в Университета в Калифорния доказва, че намаляването на приема на кофеин за дълъг период от време намалява и болките в гърдите по време на цикъл. Усещането за подуване и тежест също намалява.

Свързани статии

Злоупотребили сте с тренировките

В гърдите също има мускули. Някои жени забравят за този факт. В стремежа си да стегнат и повдигнат гърдите си прекаляват с тренировките, от което страдат мускулните влакна на гръдните мускули, а заедно с тях се възпаляват и прилежащите тъкани.

Появяват се болки, подувания, трудности при движение. Нищо в големи дози не е полезно – имайте го предвид!

Имате дефицит на желязо

Доста жени страдат от дефицит на желязо, особено около менструалния цикъл. Връзката между щитовидната жлеза, анемията и контрола на млечните жлези и яйчниците е голяма. Ето защо при дефицит на желязо в организма ви могат да се появят болки в гърдите.

Снимки: iStock

Коментирай