Здраве и красота

Тревожни симптоми на бъбречни увреждания

Как да разберем, че страдаме от заболяване на бъбреците?

05.08.2016г. / 10 10ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Бъбреците са едни от най-важните органи в човешкото тяло. Без те да функционират бързо бихме загинали. Те са известни с пречистващата и отделителната си функция.

Бъбреците обаче отговарят за много повече процеси в тялото, отколкото подозираме. Те регулират нивата на калций, соли, калий, пикочна киселина, кръвно налягане, синтез на витамин D, както и контрол на производството на еритроцити.

Ето защо увреждането на бъбреците би се оказало невероятен проблем за здравето, който дори е силно животозастрашаващ.

Какви са симптомите, които подсказват, че е налице проблем с бъбреците?

Задръжка на течности

Най-явно това се разбира от подуването на краката и ръцете. Ако забележите, че крайниците ви започват необичайно да се подуват, дори без навън да е топло, може да имате бъбречни проблеми.

Заедно със задържането на течности се появява и воден целулит, както и наддаване на тегло.

Високо кръвно налягане

Неспособността на бъбреците да отвеждат излишните течности от тялото, както и затруднената обмяна на солите в кръвта прави работата на сърцето по-трудна. В резултат се вдигат стойностите на кръвното налягане и се повишава рискът от внезапен сърдечен или мозъчен удар.

Кръвоносните съдове отслабват, а могат и да се появят сериозни поражения върху други важни органи като черния дроб, белия дроб, сърцето, мозъка.

Поява на сърцебиене

Отново във връзка с повишеното количество течности и соли в организма наред с натрупаните токсини, сърцето се затруднява в изпомпването на кръвта. Появява се сърцебиене, провокирано от увеличеното количество калий в кръвта.

Рядко уриниране

Един сериозен сигнал за бъбречно заболяване или инфекция е намаляването на честотата на уриниране. Това означава, че бъбреците ви не съумяват да се справят с преработването на веществата и отделянето на урина и токсини. Съществува голям риск от натравяне на кръвта с отпадни вещества, което има животозастрашаващ характер.

Загуба на апетит

При бъбречни възпаления и заболявания могат да се появят загуба на апетит, гадене, замъглено мислене. Причината за това е натрупването на токсини в цялото тяло, които предизвикват затруднения в главните функции на мозъка.

Умора и сънливост

Тъй като бъбреците участват в подпомагане на създаването на червени кръвни клетки, те съответно имат отношение и към хемоглобина в кръвта. Ако еритроцитите са с намален брой в кръвта хемоглобинът също ще е по-малко.

До тъканите и органите няма да достига достатъчно количество кислород. А това ще ви прави уморени, сънливи, без енергия и анемични.

Снимка: iStock

Коментирай