Здраве и красота

Полезни храни, прочистващи червата

Хапвайте кисело зеле и броколи

11.08.2016г. / 14 50ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Здравата храносмилателна система винаги е в основата на доброто здраве. За жалост, много хора страдат от храносмилателни проблеми, които често неглижират. Знаете ли, че около 70% от клетките, които изграждат имунната система се намират в червата?

За да функционират правилно червата, ние е нуждаем от точните храни, които подпомагат тяхното прочистване, но и спомагат за елиминирането на някои неразположения.

Вижте някои от тях и не забравяйте, че когато храносмилателната система не функционира нормално, трупате излишни килограми, страдате от запек, кожата ви губи своя блясък, имунитета се нарушава. 

Тъмни листни зеленчуци

Тези зеленчуци са богати на фибри и са идеалната храна за прочистването на червата. Също така съдържат минерали и антиоксиданти, които могат да помогнат на тялото ни да бъде по-устойчиво срещу вредното въздействие на токсините. Към групата на тъмните листни зеленчуци спадат броколи, спанак, къдраво зеле и други.

Може да ги приготвяте на супи или сотирани, заедно с други полезни зеленчуци. Хапвайте от тях, поне три пъти седмично, за здрава храносмилателна система. 

Семена от чиа

Малките семена имат чудни за здравето свойства. Препоръчват се за консумация на тези хора, които страдат от запек. Богато са на важните за здравето омега-3 мастни киселини. Добавяйте ги към кисело мляко, към овесената каша, шейковете, смутита, поръсени върху салата. 

Билки

Има много билкови добавки на пазара, които могат да бъдат част от вашето здравословно хранене. Особено полезни за здравето на червата са копър и неговите семена, които спомагат за прочистването им, и за елиминирането на излишните газове.

Ментата има не само освежаващ вкус, но спомага за успокояването на храносмилателната система и намалява киселини и подуването. Риганът има антивирусни и противогъбични свойства. Всички изброени билки може да добавяте ежедневно към ястията или да приемате под формата на отвара. 

Лют червен пипер

Когато страдате от запек, подут корем, лошо храносмилане, малко количество лют червен пипер добавен към ястията ще повлияе благоприятно на стомашната лигавица, борейки се със симптомите на лошото храносмилане. Разбира се, ако страдате от сериозни стомашни проблеми, които забраняват неговата консумация, трябва да го избягвате. 

Свързани статии

Пробиотици

Пробиотичните храни обикновено са ферментирали храни, които съдържат полезни бактерии. Към тях спадат кисело зеле, кимчи, кефир. Консумацията им подпомага процеса на поддържане на добрите чревни бактерии, благодарение, на които храносмилателната система функционира правилно.

По желание може да приемате и пробиотични добавки, но е добре предварително да се консултирате с лекар. 

Снимки: istock

Коментирай