Здраве и красота

Как слънцето ни прави по-здрави?

Помага ни да спим спокойно

11.08.2016г. / 16 46ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Лято е, и използваме всяка минута да се порадваме на слънчевите лъчи. Дългите часове излагане на слънце (особено в часове между 13 и 16 часа, когато е най-силно), без използването на слънцезащитна козметика, крият сериозни рискове за здравето ни. От друга страна, умереното излагане може да има редица ползи за здравето и днес споделяме някои от тях. 

Слънцето и витамин D

Слънчевата светлина е нашият основен източник на витамин D. Той ни е необходим за поддържането на нормалните нива  на калций и фосфор в кръвта. Също така благодарение на този жизненоважен витамин, телата ни абсорбират калция, като по този начин поддържаме едно добро здраве на костната система. 

Дефицитът на витамин D може да  направи костите по-крехки, тънки и податливи на счупване. 

Слънце, витамин D  и рак

Редица изследвания са показали, че получаването на достатъчно количество слънчева светлина, което означава и адекватни количества витамин D, може да намали риска от рак с до 60%. Витаминът е мощен регулатор на клетъчния растеж и може да предотврати създаването, растежа и развитието на ракови клетки и тумори.

Витамин D е мастноразтворим витамин, който се съдържа в някои храни. Той е от съществено значение за нашето здраве и за правилното функциониране на различните системи в тялото ни. Дефицитът му може да доведе до появата и на други заболявания, като диабет, сърдечни заболявания, множествена склероза, псориазис, рахит и много други. 

Умереното излагане на слънчева светлина е от съществено значение и за здравето на бременните. По този начин се намалява риска от развитието на прееклампсия -  усложнение, характеризиращо се с високо кръвно налягане, подуване на ръцете и краката и други неразположения. Недостигът на витамин D е една от най-честите причини за прееклампсия.

Слънцето и имунната система

Ако искате естествено да засилите имунитета си, трябва по-често да се радвате на слънчевите лъчи. По този начин се увеличава броят на белите кръвни клетки и се насърчава производството на гама-глобулин. Това е от съществено значение за естествената защитна система на организма. 

Свързани статии

Добро настроение и здрав сън

Една от най-големите ползи от слънцето е способността му да намалява стреса и да повишава доброто настроение. Слънчевата  терапия може да ни извади от депресията и да повдигне духа ни.

Известно е, че слънцето спомага за увеличаване нивата на серотонин в мозъка денем, а поддържането му във високи нива, спомага за отделянето на мелатонин в късните часове на деня. Всичко това ни помага да спим и по-добре. 

Снимка: istock

Коментирай