Здраве и красота

4 причини да отслабнете преди бременността

Увеличавате шансовете си за зачеване

16.08.2016г. / 14 50ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Във всяка връзка идва онзи момент, в който двамата партньори искат да създадат нов живот. Преди опитите за бебе е добре да обърнем внимание на здравето си, да си направим някои рутинни изследвания и не на последно място, да елиминираме излишното тегло. Вижте защо е важно да отслабнете преди зачеването. 

Увеличавате шансовете си за зачеване

Жените страдащи от наднормено тегло са склонни да имат повече проблеми със зачеването, отколкото тези с нормално (разбира се, ако не са налице други придружаващи ги усложнения). Ето защо едно от първите неща, които е добре да направите преди за започнете с опитите за бебе е да се разделите с няколкото излишни килограма.

Не забравяйте, че е от голямо значение и това, как се случва елиминирането им. Правете го здравословно, спортувайте, хранете се с полезни храни. Нека и вашата половинка ви подкрепи в оздравителния процес. Здравословната храна подобрява състоянието на семенната течност. 

Ще качите по-малко килограми през бременността

Счита се, че една бременна е приемливо да качи около 10-12 до 15 килограма за цялата бременност. Повишеният апетит ще ви кара да хапвате повече от необходимото. Ето защо е добре да регулирате телесното тегло преди зачеването.

Започнете здравословен режим на хранене с приемането на по-малки порции храна. По този начин тялото ви ще свикне да се храни здравословно и в регулирани порции. По време на бременност калорийният прием се увеличава с до 300 калории на ден, не повече. 

Бременността ви ще е по-лека

Бременността е свързана не само с радостта за очакваното бебе, но има и редица неразположения. Предварителното отслабване и разумното хранене по време на бременност могат да ви спестя голяма част от тези неразположения. Няма да усещате болки в ставите, ще сте много по-лесно подвижни. Освен това е важно, когато отслабвате и да спортувате.

Свързани статии

Обърнете специално внимание на укрепването на мускулите на гърба.  Тези мускули, които са разположени около гръбначния стълб, не са достатъчно силни, за да поддържат теглото на растящия ви корем. Когато заченете не спирайте със спорта. Посещавайте гимнастика или йога за бременни, водна аеробика. 

Намалява се риска от усложнения

Наднорменото тегло преди и по време на бременност, крие редица рискове за здравето на майката и бебето, като появата на гестационен диабет, прееклампсия или усложнения по време на раждането. 

Снимка: istock

Коментирай