Здраве и красота

Здравословните ползи от това да си интроверт

Контрол на теглото

18.08.2016г. / 17 20ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Думата "интроверт" често ни кара да си представяме хора, с които социалните контакти биха били трудни, самотници и личности, които не познават радостта на живота. Това съвсем не е така. Оказва се, че да си интроверт има редица здравословни ползи. Ето някои от тях. 

По-добър сън

След дългия работен ден, един екстроверт винаги ще намери време да продължи социалните контакти и след работно време. Срещи с приятели, дълги телефонни разговори, партита, социални събития. Екстроверта винаги е ангажиран с това да бъде заобиколен от хора.

За разлика от него, интровертната личност предпочита да си спести тези срещи и да се отдаде на нужната почивка в края на деня или да се поглези с масаж, например. 

Според учени, така наречените „социалните пеперуди“ изпитват повече проблеми със съня или не спят достатъчно, за разлика от тези, които отдават повече време на почивката си. За интроверта сънят е от съществено значение за неговата продуктивност и добро здраве. 

Контрол на теглото

С хубавата храна често върви и добрата компания. Редица изследвания са доказали, че навиците на нашите приятели и близки, могат да окажат влияние върху нашите. Това важи с пълна сила за храненето.

Помислете само, колко калории консумирате, когато се храните на ресторант в приятелска компания или когато гледате телевизията и лакомствата са съществена част от процеса. Интровертите биха могли да контролират много по-добре телесното си тегло, особено когато са в унисон с усещанията си.

Те често обичат да се хранят сами и въпреки че, могат да си позволят да консумират големи количества, много по-често си поставят ограничения. 

Повече отговорност към секса

Обикновено екстровертите имат склонност към спонтанно поведение. Външни фактори ги провокират да се впускат в не толкова обмислени сексуални действия, склонни са да сменят често партньорите си, търсят тръпка от секса.

За разлика от тях, интровертите обмислят много по-добре взаимоотношенията си, дори мимолетните. Също така са по-малко склонни да изневерят на своите половинки. 

Свързани статии

В унисон със себе си

Независимо дали става дума четене на книга, разходка сред природата, интровертите са много повече в унисон с тялото и ума. За да елиминират стреса и да презаредят сили, те се нуждаят единствено от собствената си компания и онези неща, които им помагат да релаксират.

Това им помага да бъдат в унисон със себе си, физически и емоционално, а това е най-важно за здравето. 

Снимка: istock

Коментирай