Здраве и красота

Какво да обмислите преди да смените прическата?

Не действайте импулсивно, дори да ви се иска!

05.09.2016г. / 08 00ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

В пристъп на желание за промяна много жени прибягват първо до прическата си. За да не се окажете с неподходяща коса, която после да се чудите как да връзвате, вижте какво трябва да знаете преди да пристъпите към промяна на прическата. 

Определете точния овал на лицето

Не всяка прическа пасва на различните типове лице. Овалът има огромно значение, както и цялостната форма на лицето. 

Ако имате по-скоро квадратно лице с изразена челюст, то тогава прически с етажирани предни краища ще са най-подходящи. Избягвайте прически с бретон. 

Ако имате кръгло лице бретонът също не е подходящ. Можете да изберете каре или по-къса равна подстрижка. 



Ако имате издължено, продълговато лице, можете да си позволите бретон, който ще намали от дължината на визията. Подходящи са повече къси прически. Дългите коси издължават оптично още повече лицето.

Определете и структурата на косъма си

Къдравите и чупливите коси са най-непослушни. Ето защо трябва да разсъждавате реално, когато отивате във фризьорския салон със снимка в ръка за пример. Може да сте си харесали някоя чудна прическа, но тя да е подходяща за права коса. 

Тънкият и фин косъм пък трудно приема обем, затова ако ще сменяте прическата си трябва да изберете нещо по-подходящо. 

Вместо да си избирате прически на знаменитости, за които се грижат цели екипи коафьори, подберете нещо, което да стои добре на косата ви и за което няма да трябва да се грижите специално след всяко измиване. 

Реалните очаквания са важни

Това е най-важното нещо, за което трябва да следите. Ако имате реалистични очаквания, разочарованието би могло да се случи по-трудно. Ето защо прически на знаменитости или ваши приятелки могат да ви дават  идеи, но не трябва да се стремите да ги постигнете напълно. Индивидуалните особености на косъма и лицето са по-важни. 

Затова и трябва да ги определите правилно. Ако все пак държите да си направите по-екстравагантна прическа трябва да сте подготвени за стриктното ѝ поддържане. 

Свързани статии

Помислете добре преди да режете

Обмислете избора си. Ако сте решили да се подстригвате и то драстично, успокойте импулса. Може да размислите и да съжалявате. Не правете нищо необмислено, заради което после ще се чудите какви перуки да носите. 

Вземете предвид и начина си на живот

Ако работите в офис и външният вид там има значение, то вероятно няма да е много подходящо да се боядисате в розово и да се подстрижете късо. Просто няма да гледат на вас с добро око. Външният вид е сигнал за вътрешните нагласи на човек и затова неуместната прическа прави лоша услуга. 

Снимки: istock

Коментирай