Здраве и красота

Най-важните неща за успешна тренировка

Кардио тренировките не са вълшебство за отслабване

14.09.2016г. / 14 39ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Тренировките и добрата физическа активност помагат за подобряване на здравословното състояние. Движението е важно, защото регулира работата на важни органи и системи.

Но има някои правила при тренировките и изобщо при физическото натоварване, които трябва да се спазват. Така и резултатите ви ще са много по-добри.

Редувайте различни видове тренировки

Когато си одобрите една тренировка и правите само нея всеки ден, тялото се адаптира и спира да гори толкова калории, колкото се очаква. Ето защо е от значение да редувате кардио упражнения със силови упражнения, както и да сменяте интензитета им.

Ако тичате, например, е препоръчително да тичате бавно известно време, след което да направите едноминутен спринт. Резултатите са многократно по-добри.

Кардио тренировките не са вълшебство за отслабване

Ако мислите, че тичайки километри ще свалите килограми, може и да се лъжете. Това няма да се случи, ако продължавате да не спазвате никакъв хранителен режим.

Карането на колело до припадък, дължините в басейна, джогингът, всички видове кардио тренажори – нито едно от тези занимания няма да има положителен ефект, ако не си наложите диета. Може да не е драстична, но трябва да я има. Иначе всичко, което изгаряте ще бъде възстановено след това и няма да има видим резултат.

Прекалено малките тежести няма да ви помогнат особено

Много хора казват, че за жени е достатъчно да вдигат дори минимални тежести, за да тонизират мускулите. Това не е вярно. Малките тежести са си губене на време. Те не допринасят за развитие на мускула. Нужно е нещо по-стягащо.

И тук не става дума да вдигате щанги. Гирички от порядъка на 2 до 5 кг ще ви свършат много добра работа. Но ако вдигате такива по 500 грама или 1 килограм, почти няма да забележите ефект.

Мускулите винаги се тренират по двойки

Когато правите упражнения винаги ги правете еднакво за двойките мускули. Така ще избегнете дисбаланс, водещ до потенциално нараняване.

Коремните преси не са достатъчни за стягане на коремните мускули

Повечето хора погрешно смятат, че коремните преси ще направят корема им стегнат и релефен. Това не е напълно вярно. Необходими са още допълнителни упражнения, които стягат и страничните мускули в областта на кръста. Упражнения за мускулите в ниската част на гърба също допринасят.

Ето защо когато правите коремни преси е добре да включите и упражнението „планк“, упражнения за премахване на тлъстините по талията и кръста, както и упражнения за стягане на мускулите в най-долната част на корема и таза.

Гладуването преди тренировка няма да ускори отслабването

Ако мислите, че трябва да изтощавате организма си до краен предел с тренировки на гладно – лъжете се. За да изгори повече калории мускулът има нужда от подходящо подхранване преди работа, а и след това.

Ето защо протеинова порция ще ви се отрази добре. Половин час преди тренировка изяжте едно кисело мляко, 1-2 варени яйца, парче печено месо или пълнозърнеста закуска. Можете да си позволите и един плод.

Снимки: iStock

Коментирай