Здраве и красота

Най-важното за детоксикиращите режими

За краткосрочните, дългосрочните детокс диети и важността на това да прочиствате организма

08.09.2016г. / 13 20ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Детоксикирането е важно за здравето. За някои хора детоксикиране е да се откажеш от цигарите и алкохола. Но много от нас не се замислят с какви вредни вещества се тъпчем всеки ден без да си даваме сметка. В това число влизат всички рафинирани захари в готовите десерти, добавките, подобрителите, стабилизаторите, консервантите, подсладителите.

Можем да изброяваме още, но по-важното е да осъзнаем колко важно е да детоксикираме тялото си редовно.

Какво трябва да знаем за възможните варианти за детокс?

Детоксикацията е един от най-добрите начини за поддържане на тялото и ума здрави и свежи. Тя може да намали главоболието, проблемите с паметта и концентрацията, работата на храносмилателния тракт, ефективността на метаболизма, дори чупливостта на ноктите и слабостта на косата!

При някои хора алергичните реакции намаляват при редовно освобождаване от токсините в организма. Хормоналните нива се подобряват, а бъбреците и черният дроб започват да работят значително по-добре.

При редовна детоксикация се намалява нуждата от кофеин, тютюнопушене, алкохол и големи количества захари, приети чрез десертите. Това се налага поради пълното им изключване по време на детокс. Така тялото свиква с отсъствието на тези вещества и човек се отказва от вредните навици бавно, но сигурно.

Краткосрочна детоксикация

Съществуват редица бързи детокс режими. Те имат своите ползи, подобно на дългосрочните. Най-общо казано краткосрочните детоксикиращи режими изискват 24-часово въздържане от обикновено присъстващите храни и напитки в ежедневието. Залага се на прием предимно на плодови и зеленчукови сокове.

Краткосрочните детокс режими имат ефект върху дебелото черво. То се прочиства и регулира работата си. Кожата става бляскава и жива, тъй като токсините от нея също се извеждат.

Дългосрочна детоксикация

Дългосрочната детоксикация е предизвикателство, което обаче си заслужава. Необходимо е трайно да се изключват вредните вещества от дневното меню. Такива са десертите, въглехидратите, тежките и мазни меса, подсладителите.

Набляга се на плодовете, зеленчуците, рибата, билковите чайове, плодовите и зеленчукови сокове (задължително пресни). Физическите упражнения са препоръчителни за цялостен баланс на тялото. Ако решите да си правите акупунктура, ароматерапия, хидротерапия или заложите на хомеопатията, няма да сбъркате. Всичко това прави детокс режима ви по-пълноценен.

3-дневно детоксикиране с ябълки

Този режим също е сред най-ефикасните. Състои се в това 3-4 дни да се ядат предимно ябълки. Приемат се минимум по 6 ябълки на ден. Ако можете да изядете още – толкова по-добре. Ябълките имат свойството да прочистват червата от натрупани шлаки и токсини. Така засилват метаболизма и участват в изхвърлянето на вредни вещества.

Приемът на калории е силно намален, а метаболизмът се засилва.

Свързани статии

Английска сол

Детоксикация може да се прави и през кожата, не само чрез храненето. Ваните с английска сол извеждат токсините в тялото през кожата. Те усилват процесите на потене непосредствено след баня, което допълнително тласка токсините извън тялото.

Косвено работата на дебелото черво се стимулира. А отпускащият ефект на ваната с английска сол е неповторим.

Кои са най-добрите детокс сокове?

Едни от най-подходящите детоксикиращи сокове са цитрусовите и в частност лимоновият. Концентрираната лимонена киселина в него има високо ниво на pH, което допринася за бързото и качествено разграждане на мазнините. Ето защо лимоновият сок присъства много често в различните рецепти за приготвяне на детоксикиращи сокове.

Можете да си правите пресни сокове и от други плодове, но винаги гледайте да добавяте малко лимонов сок към тях.

Снимки: iStock

Коментирай