Здраве и красота

Как да се събуждаме по-бодри рано сутрин?

Няколко трика за свежо събуждане и повече енергия

11.09.2016г. / 08 00ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ранното ставане от сън е истинско предизвикателство. Някои хора никога не успяват да свикнат с този физически и емоционален товар. Все си повтаряме, че утре ще си легнем по-рано, но това така и не се случва. Затвореният кръг на недоспиването прави ранното ставане още по-ужасяващо.

Има някои неща, които бихте могли да направите, за да започнете да се будите свежи, бодри и дейни рано сутрин. Не е невъзможно.

Започнете да налагате режим

Без режим няма как да стане. Всеки ден от седмицата започнете да лягате все по-рано и по-рано. И така, докато не си уточните точното за вас време за лягане. Ако се вслушвате в организма си ще ви е лесно да го регистрирате.

Отклоненията в графика за заспиване и събуждане са тези, които причиняват трудността в ставането, а не самото ранно ставане.

Изключете всичко преди лягане

Изключете телефона си, лаптопа, телевизора, осветлението – всичко! Преди да си легнете, а и по време на целия сън организмът ви трябва да почива в пълна тъмнина и без преминаване на разни вълни през стаята ви, излъчвани от различните устройства.

Всичко това е важно, за да се отделят нужните количества мелатонин, така важен за здравия сън.

Със ставането проветрете и направете порция упражнения

Поемането на свеж въздух рано сутрин е много важно за задвижване на процесите в организма и даване на енергиен старт на деня. Дори навън да е студено – облечете се добре и отворете широко прозорците. Дишайте дълбоко чист въздух. След това направете сутрешна доза упражнения. Ще се почувствате изключително свежи, събудени и заредени.

Направете средата благоприятна

Температурата в помещението трябва да е в определени граници за добър сън. Тя не трябва да надвишава 25 градуса, за да се чувства тялото ви комфортно. Светлината трябва да отсъства по време на съня. Техниката трябва да е изключена или далече от спалнята ви.

На нощното шкафче трябва да имате винаги вода, та ако ви се припие, да е наблизо. Дехидратацията, дори през нощта, прави съня лош, а ставането по-трудно.

Разберете от колко точно сън се нуждае организмът ви

Всеки организъм има своите индивидуални особености. Ето защо за вас правилото за осемте часа може и да не важи. Някои хора се събуждат бодри след 6 часа, дори по-малко.

На други пък са им необходими повече от 8 часа сън. Ето защо е важно да проследите как се чувства тялото ви, за да предвидите колко точно часа да му „подарите“. Съответно лягането ви ще трябва да е съобразено със ставането.

Снимки: iStock

Коментирай