Здраве и красота

Шест начина да успокоите уморените си очи

Опитайте с масаж или лубрикантни капки

21.09.2016г. / 11 42ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Lentiamo

Снимка: Lentiamo

Дълги часове работа пред компютър, недоспиване или алергия. Всичко това е предпоставка за натоварване на очите, в резултат на което те са уморени, подпухнали или възпалени. Разбира се, най-доброто решение е превенцията и грижата за зрението, но когато вече е късно, не ни остава нищо друго, освен да се преборим с неразположенията.

Преди да прибегнете до грима и коректора, опитайте с някои от нашите съвети за освежаване на уморени очи.

1. Кръгчета краставица

Класически метод за охлаждане и освежаване на клепачите с помощта на краставица. Охладената в хладилник краставица, трябва да бъде нарязана на тънки кръгове. Поставете ги внимателно върху клепачите и се отпуснете за около 10 минути.

Освен охлаждащия ефект, краставицата допринася и за хидратацията на кожата, а уморените очи имат нужда точно от това!

2. Пакетчета чай

Ако не разполагате с краставица, може да използвате и торбички чай. Най-ефективна е билката очанка, но бихте могли да я замените с лайка. Сварете силна отвара от лайка и я оставете да се охлади в хладилника.

Потопете в нея памучни тампони или кърпичка, които след това поставете върху клепачите си. Отпуснете се така за около 10 минути. Можете да използвате и охладени пакетчета чай.

3. Студени лъжички

Знаете ли, че може да успокоите очите си и с чаени лъжички? Преди използване е необходимо да ги оставите за половин час в хладилника, за да се охладят добре. Тайната е в хладината, която веднага спомага за спадането на отока, за освежаване и подобряване състоянието на очите. Разбира се, лъжичките не трябва да се поставят във фризера, а само в хладилника. В противен случай има опасност да увредите чувствителната кожа на клепачите.

4. Масаж

Освен охлаждането, може да успокоите очите си и чрез масаж. С леки движения масажирайте с палеца си областта около очите. Можете да използвате и крем за очи или гел. Кожата около очите е наистина нежна и чувствителна, затова леките движения са от съществено значение.

5. Йога за очи

Отлични резултати ще получите и с йога за очи! Ако само няколко минути на ден правите лесни упражнения с очите си, ще укрепите мускулите им и в бъдеще ще се радвате на по-голяма издръжливост. Опитайте да направите по 10 пъти с всяко око големи кръгове във всяка посока.

Вгледайте се за минута в някой отдалечен обект, след което направете същото и с близък такъв. „Ако използвате контактни лещи, имайте предвид, че упражненията трябва да бъдат правени без тях“, отбелязва Daniel Szarvas, оптометрист в Lentiamo.

6. Лубрикантни капки

На пазара можете да откриете капки, които предпазват от зачервяване на очите. Уморените очи произвеждат по-малко сълзи. Поради тази причина, капките за очи са идеални за лубрикация и хидратация. Ние от Lentiamo.bg ви съветваме да спазвате предписаните дози и да се консултирате с лекар или оптометрист, който да ви насочи към най-добрите продукти на пазара.

Статията е подготвена от Lentiamo – най-големият онлайн магазин за контактни лещи и аксесоари в Европа. На пазара е от 8 години и оперира успешно в 14 държави. Предлага оригинални продукти на изгодни цени, както и редовни промоции и безплатни подаръци! На едно място можете да закупите контактни лещи за еднодневна употреба, двуседмични, месечни, тримесечни, годишни; торични и мултифокални, цветни лещи и всички аксесоари, свързани с грижата и апликацията на контактните лещи.

Lentiamo ви предлага и код за отстъпка, валиден при първа поръчка! Възползвайте се и спестете 10%, като използвате код ympwc. Приятно пазаруване!

Снимка: Lentiamo

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати