Здраве и красота

Странни признаци, че прекалявате с мазнините

И то най-вече с наситените мазнини

09.09.2016г. / 16 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Прекомерният прием на мазнини не просто води до затлъстяване, а до сериозни здравословни проблеми. Мазнините се делят на полезни и вредни. Ето защо не трябва да се лишавате от полезните. Клетките ви имат нужда от тях, за да се делят правилно. Имунната система също се нуждае от мастни киселини и протеини, за да функционира добре и да е ефективна.

Но злоупотребата с наситените мазнини води до опасни заболявания, застрашаващи живота.

Определени симптоми, които изпитвате могат да се дължат на любовта ви към мазната храна. Кои са те?

Проблеми с паметта

Млади сте, жизнени сте, а не можете да си спомните елементарни факти и събития. Губят ви се подробности, дори се чудите какво сте закусили – изведнъж ви се е изпарило от съзнанието!

Всичко това може да се дължи на богатата на вредни мазнини диета. Изследванията показват, че огромните количества наситени мазнини и трансмазнини пречат на когнитивните и паметовите процеси в мозъка.

Те предизвикват преждевременно стареене и произхождащите от него проблеми със спомените.

Не мислете, че всички мазнини са еднакви

Споменахме вече, че мазнините се делят най-общо казано на добри и лоши. Добрите мазнини, в чието число спадат омега-3 и омега-6 мастните киселини, са възможно най-добрите.

Трансмазнините или така наречените преработени мазнини са едни от най-опасните. Намират се в маргарина, например, както и редица готови продукти. Те се намесват в нивата на холестерола, покачват го, а с това покачват и рисковете от сериозни сърдечносъдови заболявания.

Имате висок холестерол

Ако нивата на холестерола ви са екстремно високи или дори само леко завишени, вероятно имате проблем с приема на мазнини. Разбира се, понякога холестеролът се покачва и заради известни отклонения или заболявания на метаболизма. Но в повечето случаи това е така заради прекомерна консумация на наситени мазнини.

Непрекъснато ви се ядат пържени и мазни закуски

Любител сте на бързата закуска? Обичате да си похапвате нещо вкусно, което обикновено е потънало в панировка? Вярно е, всички тези закуски и бързо приготвени ястия са много вкусни.

Но злоупотребата с тях води до редица проблеми – затлъстяване, висок холестерол, хормонален дисбаланс, диабет, високо кръвно налягане, сърдечносъдови заболявания.

Ако не можете да се удържите в желанието си да похапвате от тези храни, то може да се дължи на това, че вече организмът ви е пристрастен към тези мазнини и си иска своето.

Свързани статии

Все по-често имате нужда да пиете лекарства срещу киселини

Замисляли ли сте се защо все имате киселини? Една от причините може да е защото нивата на излишни наситени мазнини в тялото ви са прекалено високи.

Колкото повече мазнини консумирате, толкова повече киселини отделя стомахът, за да компенсира храносмилането. Ако сте забелязали, че все по-често имате киселини, замислете се – може да се дължи на приема ви на наситени мазнини.

Готвите всичките си ястия с масло

В маслото се съдържат огромен брой наситени мазнини. Консумацията на масло пред тази на маргарин е за предпочитане, но трябва много стриктно да се внимава с количествата.

Ако стилът ви на готвене задължително включва масло е време да го преосмислите. Това може сериозно да навреди на здравословното ви състояние.

Снимки: iStock

Коментирай