Здраве и красота

Четенето ни прави по-здрави и дълголетни

Учени доказаха, че четенето има ползи и за психиката, и за физическото здраве

15.09.2016г. / 13 20ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Четенето е богатство за душата. Всички знаем, че да прочетеш дори и една книга в живота си обогатява съзнанието и отваря мирогледа. Четенето стимулира невроните в мозъка като развива неговите функции и стимулира редица процеси.

Винаги сме знаели, че четенето има многобройни ползи за психическото здраве. Но дали има такива и във физически аспект?

Отговорът на този въпрос е „да“ и на него отговарят група учени от Факултета по обществено здраве към Йейлския университет. За да разберат какви са ползите за здравето от четенето, изследователите провели специално проучване, което имало за цел да разгледа по-подробно ползите за физическото здраве от редовното четене.

Екипът използвал данните на 3635 човека на възраст над 50 години, които били избрани като представителна извадка, пише Mother Nature Network. Участниците отговаряли на въпроси, свързани с техните навици за четене. Това послужило на изследователския екип в съставянето на редица заключения.

Периодът на проследяване бил цели 12 години.

Учените разделили хората на три групи:

  • Четящи по 30 минути на ден;
  • Четящи по повече от 30 минути на ден;
  • Четящи нередовно и рядко;

Резултатите били в полза на четящите. Според здравословното състояние на пациентите учените заключили, че колкото повече човек чете, толкова по-голяма продължителност на живота има.


Това се дължи на свойството на четенето да намалява стреса. Бягството от реалността дори за 30 минути се отразява благотворно на мозъка. А щом той успява да се освободи от това напрежение, това неминуемо се отразява и на цялостното здраве в положителен план.

Изследователите са взели предвид и други жизнени показатели, свързани със стандарта на живот, образованието, когнитивните способности и много други променливи, които биха повлияли на цялостната картина.

Важно е да се отбележи, че четенето на вестници и списания няма положителни ползи за здравето, нито психическото, нито физическото, защото обикновено стресовите текстове, които читателят възприема от техните страници, действат негативно.

Следващия път, когато ви домързи да прочетете някоя хубава книга, спомнете си за това изследване.

* * *
Снимки: iStock

Коментирай