Здраве и красота

Дуриан – странен плод с много ползи за здравето

За какво помага той?

22.09.2016г. / 08 00ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Наричат дуриана цар на плодовете. Това не е случайно, защото той има редица полезни свойства. Родината му са Тайланд, Малайзия и Индонезия. У нас е малко познат, дори за мнозина неизвестен, но все по-често се среща в търговската мрежа.

Ето защо ще ви запознаем с този удивителен и чудат плод.

Какъв вкус има дурианът?

Дурианът е тропически плод. Неговият вкус е много специфичен и затова трудно би могъл да се сравни с един-единствен еквивалент. Вкусът на дуриана е странна смес от чесън, карамел, бадеми и сирене, пише naturalnews.com. Това е една от най-странните и несъвместими на пръв поглед вкусови комбинации, но е факт.

На какво мирише дурианът?

Миризмата на дуриана вероятно би стреснала повечето хора. Те биха си помислили, че е развален и трябва да го изхвърлят.

Мирисът на този странен плод е отново смесица между лук, сяра и канални води. Звучи ужасно и поради този факт някои отказват да го опитат.

Какви са ползите му за здравето?

Може да ви се струва отвратително, но ползите за организма от дуриана са много.

В него се съдържат полезни фибри и въглехидрати, както и известно количество протеини. Богат е на манган, калий, тиамин и витамин В6. Витамин С изобилства в дуриана, което го прави много полезен за имунната система.

Свързани статии

Дурианът е много богат също на антиоксиданти, доказано полезни в борбата с рака, стареенето и окислителните процеси в тялото. В състава му влизат още каротиноиди, полезни за кожата и очите, както и полифеноли и флавоноиди.

Неслучайно този прекрасен плод е част от традиционната медицина на страните от този регион. Той потиска раковите клетки и стимулира деленето на здравите. Имунните защити се повишават при консумация на дуриан. Сърдечносъдовата, храносмилателната и ендокринната системи нормализират работата си.

Друг положителен ефект е понижаването на холестерола, което понижава риска от сърдечни и мозъчни удари.

Дурианът е полезен и за диабетици и хора в преддиабетно състояние, тъй като въздейства благотворно върху нивата на кръвната захар и инсулина.

* * *
Снимки: iStock

Коментирай