Здраве и красота

Най-добрите начини да си оправите настроението

Въздействайте на психиката чрез физиката

27.09.2016г. / 13 40ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Настроението ни не се влияе само и единствено от случките в нашия живот. На всеки се е случвало да се събуди в лошо настроение без видима причина. Дори предния ден да ви се е случило нещо приятно, вие все пак сте яхнали метлата.

Това е така, защото определени физиологични процеси в тялото ни напътстват нашето настроение. Ето защо има няколко начина да го оправим като му повлияем косвено.

Следете нивата на кръвната захар

Кръвната захар има отношение към настроението, не само към това дали сте застрашени от диабет или не.

Обработката на захарта влияе върху това как се чувствате. Ако кръвната захар е прекалено ниска, настроението ви ще е вяло и посърнало. Инстинктивно посягате към парче шоколад или бонбон в такива моменти. То е защото тялото ви си иска необходимото. Това е начин да повишите нивата на кръвната захар, съответно и настроението и енергийните си нива.

Дишайте дълбоко

Дълбокото дишане е техника, с която можете да подобрите настроението си. По този начин ще внесете свеж пресен въздух в мозъка си. Той ще въздейства върху парасимпатиковата нервна система, а тя върху настроението. Важно е да вдишвате през носа и да издишвате през устата. Така и сърдечната ви честота ще се нормализира.

Успокойте нервната си система

В крайна сметка нервната система има най-пряко отношение към настроението. Ако успокоите нервите, ще успокоите и тревожността и безпокойството.

Един от най-ефикасните и полезни методи за успокояване на нервната система е чрез билки. Подходящи са пасифлората, магнолията, кантарионът, маточината, ментата, бергамотът, градинският чай, тамянът.

Чайовете и етеричните масла от тези билки са изключително ефективни в успокояването на нервната система и подобряване на настроението.

Взимайте точните добавки

Невинаги успяваме да си набавяме необходимото с храната. Ето защо понякога се налага да взимаме хранителни добавки.

Добавките, съдържащи магнезий, витамин В1 и В6 са най-добрият начин да противодействате на лошото настроение. Прибавете и етерично масло от вечерна иглика и ефектът ще е страхотен.

Снимки: istock

Коментирай