Здраве и красота

Ароматни подправки, които помагат при акне

Доверете се на куркумата

04.10.2016г. / 14 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Пъпките и акнето са едни от най-неприятните кожни проблеми, които често загрозяват лицето ни и са трудни за лечение. Специализираната козметика може да помогне в намаляването на възпалението и появата на нови пъпки, но след време е необходимо да бъде сменена с друга. От друга страна някои продукти са твърде агресивни към кожата.

Ето защо е добре да се доверим и на някои естествени лекове, като подправките. Освен в кулинарията, някои от тях могат да помогнат кожата ни да бъде по-красива и здрава. Ето 4 от тях.

Шафран

Шафранът притежава редица козметични свойства. Екзотичната подправка работи като антибактериален агент и предотвратява появата на акне, но също така има положителен ефект при кожни обриви. За да подобрите вида на кожата си, правете през ден (ако е силно засегната от акне, един път седмично или когато са се появили пъпки) следната грижа:

В купичка сложете 2-3 листенца шафран и добавете малко количество прясно мляко. Разбъркайте добре и с тази смес намажете лицето си. След като засъхне може да я изплакнете с хладка вода. Тази грижа ще подобри и кръвообращението.

Кимион

Ползите за здравето на кимиона са безброй, включително и тези за здравето и красотата на кожата. Може да облекчите акнето, ако си направите отвара от половин чаена лъжичка кимион, копър и семена от кориандър. Освен за консумация (добре е да се приема 2-3 пъти на ден) с тази отвара може да обтривате и лицето си.

Снимка: istock

Карамфил

Аромат, който ни кара да се отпуснем, да усетим уюта на дома, карамфилът може да бъде част не само от нашите уханни рецепти. Той има противогъбични и антибактериални свойства, което го прави идеална естествена грижа за кожа, страдаща от акне.

На сух тиган запечете за 2-3 минути няколко зърна от карамфил, след което ги счукайте и добавете към тях кисело мляко. Получената смес нанесете върху почистена кожа и оставете да действа 10-15 минути. Изплакнете кожата си с хладка вода и ако е необходимо нанесете овлажняващ крем.

Свързани статии

Куркума

Една подправка, която все по-често намира място в кухнята ни и в кулинарните шедьоври. Куркумата е известна със своите лечебни свойства, а в източните култури я прилагат в продължение на векове като лек за редица неразположения или като превенция за някои заболявания. Маската с куркума може да спомогне да облекчите акнето, както и да намали риска от повторната му поява.

В купичка комбинирайте една чаена лъжичка от подправката с малко вода и чаена лъжичка масло от сандалово дърво. Нанесете маската върху почистена кожа и я оставете да подейства 10-15 минути. Накрая изплакнете с хладка вода и ако е необходимо нанесете овлажняващ крем.

Коментирай