Здраве и красота

Витаминна комбинация за силен имунитет

За повече енергия и здраве

05.10.2016г. / 07 50ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

В началото на есенния сезон и в очакване на зимата е важно да помислим за своя имунитет и това как да подобрим защитните сили на организма. Храната винаги е ключов фактор за това не само дали ще изглеждаме добре, но и дали ще сме здрави.

Споделяме една домашна рецепта за витаминна комбинация, която има не само приятен вкус, но при редовна консумация ще ви помогне да се чувствате и да бъдете по-здрави и енергични. Какво се съсржа в нея?

Сушени кайсии – богати са на магнезий, калций, калий, желязо, витамин В5, пектин и органични киселини. Консумацията им е полезна за здравето на сърцето и очите, препоръчва се при анемия, както и за засилване на имунитета.

Сини сливи – съдържат органични киселини, минерали като калий, желязо, фосфор и натрий и витамини А, В1, В2, С, PP. Редовната им консумация намалява риска от сърдечни проблеми, развитието на рак, регулира високото кръвно налягане.

Снимка: istock

В допълнение сините сливи ще ви помогнат да подобрите храносмилането, да намалите риска от появата на запек, както и да подобрите водно-солевия баланс.

Стафиди – те са чудесен източник на енергия, която в преходните сезони често липсва. Богати са на калий, желязо, манган, магнезий, тиамин и витамини В1, В2, В5. Консумацията им се препоръчва при нарушения на нервната система и сърдечносъдови заболявания.

Те са добра профилактика, но и терапевтично средство (това не изключва назначената ви лечебна програма от лекаря) срещу анемия, заболявания на черния дроб, бъбреците и стомашно-чревния тракт.

Орехи – тези вкусни ядки изобилстват от антиоксиданти, които ефективно помагат за укрепване на имунната система. Редовната консумация на орехи намалява риска от рак, сърдечносъдови заболявания, диабет и много други.

Свързани статии

Лимоновият сок е богат на витамин С и както знаем ни помага да бъдем здрави. Как да си приготвите витаминната смес?

Ще ви бъдат необходими:

  • 200 г сушени кайсии
  • 200 г сушени сливи
  • 200 г стафиди
  • сокът на един лимон
  • 150 г орехи
  • мед

В кухненски робот смелете всички сушени плодове, а ядките счукайте. Сложете ги в голям буркан и прибавете лимоновия сок. Сипете мед толкова, колкото да се получи хомогенна смес. Съхранявайте сместа в хладилник и всеки ден приемайте от нея по една чаена лъжичка сутрин и вечер.

Коментирай
0 rate up comment 1 rate down comment
... ( преди 7 години )
da si kaja , ne mi e minavalo prez um da si smilam tezi sustavki , vinagi pootdelno sum gi upotrebiavala
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Притчи, мъдрости, цитати