Здраве и красота

5 мита за здравословното хранене

Мит: От въглехидратите се дебелее

05.10.2016г. / 15 20ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Искате да се храните здравословно и следвате какви ли не съвети, но крайният резултат е липса на енергия и наднормено тегло. Няма съмнение, че има грешка в модела на диетата ви. Вижте едни от най-честите митове, свързани със здравословния начин на хранене.

Мит: Консумацията на мазнини ни прави дебели

Зависи от мазнините. Консумирането на мазни храни в умерени количества е необходима част от всяка здравословна и балансирана диета. Ако се лишите напълно от тях се увеличава и рискът от енергиен дисбаланс.

Разбира се, когато говорим за храни, богати на мазнини, имаме предвид ядките, авокадото. Те са богати на полезни и важни мазнини. Ако често консумирате пържени мазни храни със сигурност ще покачите телесното си тегло.

Мит: От въглехидратите се дебелее

Зависи от вида и количеството им. Добра идея е да ограничите захарта например, защото тя е с ниска хранителна стойност и високо съдържание на калории. Внимавайте и с консумацията на хляб, макарони, тестени изделия, ако искате да запазите фигурата си.

Здравословното хранене се нуждае от балансирани източници на въглехидрати, които ви помагат да бъдете в добра форма и да сте здрави.

Мит: Безглутеновите храни ни правят по-здрави

Ако е медицински доказано, че за вас храните съдържащи глутен не са препоръчителни и трябва да ги изключите от менюто си, тогава елиминирането им несъмнено ви прави по-здрави. Но ако не страдате от чувствителност към глутена (съдържа се в пшеницата, овеса, ръжта, ечемика), но ограничите тези храни до минимум, тогава лишавате организма си от фибри, витамини и минерали.

Също така, ако не приготвяте у дома безглутенов хляб, вероятно и не предполагате, че много хлябове, които се предлагат за такива са със съдържание на рафинирани нишестета, което не ги прави по-здравословни.

Мит: Черният хляб е по-здравословен от белия

Как можем да бъдем сигурни, че всички тъмни хлябове са направени без съдържащи се в тях елементи, които придават цвета им? Ето защо не може белият хляб да бъде изведен в графата вредни храни.

Когато купувате черни хлебчета е добре да следите на опаковката да пише „цяло зърно“ или „100% пълнозърнест“. Така ще бъдете сигурни, че в тях има овес, ръж, пълнозърнеста царевица, ечемик, киноа, елда или кафяв ориз. А най-добре е да купувате всичко необходимо и да приготвяте хляба си у дома.

Свързани статии

Мит: Кафявата захар е по-здравословна от бялата

Кафявата захар често технически е бяла захар, като при производството ѝ е добавена меласа, на която дължи своя цвят и аромат. Меласата е остатъчен продукт, който се получава от извличането на захарта от захарната тръстика.

Ето защо не може да се каже, че кафявата захар е кой знае колко по-здравословна от бялата. С нейната консумация също трябва да се внимава.

Снимка: istock

Коментирай