Здраве и красота

Признаци на дефицит на калий

С какво е важен калият за здравето?

19.10.2016г. / 16 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Калият е един от най-важните минерали за нашето тяло. Липсата му причинява редица проблеми. Калият е важен за работата на сърдечносъдовата система, играе важна роля в мускулната функция и е съществен за правилното храносмилане.

Неправилното хранене води до дефицит на калий, което крие сериозни рискове за здравето.

Какви са симптомите на дефицит на калий?

Високо кръвно налягане

Натрият причинява повишение в стойностите на кръвното налягане. Калият, от друга страна, има свойството да го понижава. Ако страдате от липса на калий има вероятност кръвното ви да се повиши допълнително, а и сърдечносъдовата функция да се наруши.

Мускулни крампи

Мускулни спазми могат да се наблюдават както при магнезиев дефицит, така и при калиев. Калият играе важна роля за комуникацията между нервните клетки, инервиращи мускулната тъкан. Липсата му или силно намаленото количество на калий в кръвта води до крампи.

Слабост в мускулите

Освен крампи, при липса на калий може да се наблюдава и слабост в мускулите. Страдащият изпитва трудност в извършването на обикновени дейности като отваряне на кутии, повдигане на леки до средни тежести, задържането на крайниците в определено положение.

Силна умора

Умора настъпва при много и различни здравословни състояния. Липсата на калий е едно от тях. Страдащите от такъв дефицит се чувстват отпаднали, не са способни да издържат на натоварване и усещат силна липса на енергия.

Замайване

Световъртеж и замайване също са възможни при дефицит на калий. Това състояние се компенсира с консумация на богати на калий храни.

Скованост

Калият участва не само в работата на мускулите, но и на ставите и костите. Ето защо при недостатъчните му количества в тялото може да се наблюдава и усещане за скованост при движение.

Запек

Тъй като калият има пряко отношение към работата на храносмилателната система, липсата му може да направи червата лениви и да предизвика запек. Освен него могат да се появяват подуване, газове, дискомфорт в коремната област.

Аритмия и екстрасистоли

Калият играе важна роля в цялостната работа на сърдечносъдовата система, затова намаленото му количество може да предизвика прескачане на удари (екстрасистоли) или аритмия (нарушения в ритъма на сърцето), при която пулсът може да е прекалено бърз (тахикардия) или прекалено бавен (брадикардия).

Често уриниране

Дефицитът на калий предизвиква и нарушения в работата на пикочните пътища. Ето защо състоянието може да се обърка с инфекции на пикочните пътища или цистит. Важно е да се консултирате с лекар при забелязване на някои от симптомите.

Снимки: iStock

Коментирай