Здраве и красота

Защо да изберете масло от риган при вирусни инфекции?

За мощните свойства на етеричното масло от риган при настинка, вирусни инфекции и грип

28.10.2016г. / 16 26ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Сезонът на грипа и настинките е вече тук. За да се справите с атаките на вирусните инфекции трябва да повишите имунните си защити. Това става много ефикасно с помощта на етерично масло от риган.

Маслото от риган има доказан противовирусен, антибактериален, антигъбичен и противовъзпалителен ефект. В него се съдържат редица активни вещества и фитохимикали, които активно се борят с микробите и вирусите.

Кои са най-мощните сред тези съединения?

Тимол

Тимолът е активно вещество в ригана, което повишава имунните защити и действа като натурален противовъзпалителен агент. Това съединение насърчава оздравителните процеси и допринася за по-бързото преодоляване на вирусната инфекция.

Бета-кариофилин

Това вещество също има силни противовъзпалителни свойства. То помага за неутрализиране на болестотворните бактерии и вредите, които нанасят.

Розмаринова киселина

Розмариновата киселина е част от състава на ригана. Тя има противоалергични свойства, които потискат алергичните реакции при грипни и вирусни състояния. Освен това, тя е мощен антиоксидант, който активно се бори срещу болестните процеси, настъпили в клетките след навлизане на заразата.

Нарингин

Нарингинът подсилва антиоксидантните свойства на маслото от риган. Това повишава имунитета и прави организма по-устойчив на атаките на вирусите.

Свързани статии

Как се прилага етеричното масло от риган при настинка и вируси?

Тъй като маслото от риган е много силно на вкус и наситено с мощни противовирусни съставки са достатъчни само няколко капки от него. Може да се разрежда в плодови сокове, да се добавя към зехтин, мед, кокосово масло.

Ако можете да устоите на силния му вкус, можете да капете 2-3 капки масло от риган директно под езика. Това ще подейства най-мощно, но трябва да се има предвид, че наситеността на вкуса му е голяма.

Може, разбира се, да се разрежда и в хладка вода. Капнете 2-3 капки в чаша вода, разбъркайте и изпийте. Подобен разтвор може да се капе и в носа при хрема и раздразнена лигавица. Може да се прилага и под формата на гаргара при болно гърло или гнойна ангина.

Снимки: iStock

Коментирай