Здраве и красота

Как да помогнете на изтънената си коса?

Върнете плътността и гъстотата на косата си

01.11.2016г. / 16 25ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Тънката коса е кошмар за всяка жена. Когато косъмът е слаб и тънък, прическата не изглежда така, както ни се иска. Изтъняването на косъма е проблем, който би могъл да понижи женското самочувствие.

Добрата новина е, че има решение. Изтъняването на косата може да бъде повлияно и нейната плътност и гъстота да бъдат върнати. Ето как!

Измивайте косата по-често

Информацията за честотата на миенето на косата е противоречива. Мненията са разделени на два полюса. Едни специалисти смятат, че честото миене уврежда косата. Други смятат, че себумът, мъртвите клетки и нечистотиите увреждат повече косата от шампоаните и затова е препоръчително косата да се мие по-често.

Истината е в златната среда. Но ако сте миели косата си през няколко дни или по-рядко е време да зачестите миенето. Така ще подсилите растежа, ще направите косъма по-плътен, а и ще заздравите корените и скалпа. Измивайте, разбира се, с полезни и натурални продукти, в които сте сигурни, че няма силикони и други вредни съставки.

Редуцирайте стилизиращите продукти

Когато косата е тънка, слаба и без обем жените се обръщат към стилизиращите продукти, за да поправят този дефект и да го превърнат в ефект. Прекаляването с тези продукти обаче има своята цена и тя е допълнително изтъняване на косъма, слабост на фоликулите и раздразненост на скалпа.

Намалете и употребата на нагряващи уреди

Сешоарите, пресите за коса и машите за къдрици правят всяка коса по-тънка, отколкото е. Ако поначало косъмът ви е тънък, честата употреба на подобни уреди го уврежда сериозно и прави косата рядка и слаба. Оставяйте я по-често да съхне натурално или се обърнете към алтернативни методи за къдрене, например меки ролки, с които да оформите буклите си.

Подхранвайте косата повече

Ако имате тънка коса е важно да я подхранвате непрекъснато. Добре е да го правите с природни продукти. Правете маски на косата редовно, подхранвайте я с подходящи масла. Те ще доставят нужните хранителни вещества на слабата ви коса и ще я направят по-здрава и гъста.

Опитайте и с добавки за коса

Съществуват хранителни добавки и витамини за подсилване на косата. Можете да се консултирате с лекар дерматолог, който да ви посъветва коя добавка е подходяща за вас.

Снимки: iStock

Коментирай