Здраве и красота

Кои храни можем да приемаме на празен стомах и кои не?

Някои от тях предизвикват киселини

06.11.2016г. / 14 12ч.
Михаела Лазарова
Снимкa: istock

Снимкa: istock

В желанието си да се храним здравословно, да започваме деня си с полезна закуска, често забравяме, че има храни, които въпреки ценните им качества, не е препоръчително да консумираме на празен стомах.

Например динята, медът са от тези, които дават един добър старт на деня и не крият риск от появата на стомашни неразположения. Вижте кои храни е добре да избягвате и кои може да консумирате на празен стомах.

Добре е да избягвате:

Всякакви тестени закуски и лакомства

Любими са ни, особено в ранните часове на деня, но определено не са подходящи за консумация на празен стомах. Храните, които съдържат мая, могат да раздразнят лигавицата на стомаха и да предизвикат образуването на газове.

Бонбони

В сутрешните часове кръвната захар е с високи нива. Дори и да ви почерпят не хапвайте на гладно бонбони. Те ще допринесат за повишаване на нивата на инсулина, това ще натовари панкреаса, който току-що се е „събудил“. Превърнете ли го в рутина, може да доведе не само до покачване на телесното тегло, но и да увеличи риска от развитието на диабет.

Цитрусови плодове

Полезни, вкусни, подходящи за диетичните ни режими на хранене, но и богати на плодови киселини. Когато се консумират на празен стомах, тези плодове могат да предизвикат киселини, а също така и да увеличат риска от гастрит и язви.

Кисело мляко и други ферментирали млечни продукти

Много хора започват деня си закусвайки с кофичка кисело мляко. Солната киселина в стомаха елиминира голяма част от млечнокиселите бактерии. Ето защо хапвайте мляко, но не на празен стомах.

Круши

Крушите са чудесни плодове, богати на важни хранителни елементи и диетични фибри. Ако искате да ги консумирате на закуска, нека да са допълнение към здравословен сандвич например. Когато ги хапвате на празен стомах, те могат да раздразнят деликатната лигавица на стомаха, а нерядко и да са причина за образуването на газове.

Домати

Доматите съдържат високи нива на танинова киселина, която увеличава киселинността в стомаха. Това може да доведе до появата на киселини, а в някои случаи и до образуването на стомашни язви.

Краставици и други зелени зеленчуци

Суровите зеленчуци са богати източници на аминокиселини. Въпреки това, те могат да причинят киселини в стомаха, газове, коремни болки, особено ако се консумират на празен стомах.

Подправки

Пикантните храни могат да причинят увреждане и възпаление на стомашната лигавица и увеличаване на производството на киселина в стомаха. Това допринася за много общи заболявания на храносмилателната система. Ето защо никога не ги консумирайте на празен стомах.

Студени газирани напитки

Сутрин винаги е добре да започваме деня си с чаша вода, но не и с любимата ни изстудена газирана напитка. Това може да раздразни стомашната лигавица, да намали притока на кръв към стомаха и в резултат храната да се разгради по-бавно.

Яжте:

Овесена каша

Предварително накиснатите овесени ядки създават защитно покритие върху лигавицата на стомаха. Също така са богати на разтворими фибри, които създават усещането за ситост, намаляват риска от появата на запек, но и контролират нивата на холестерола.

Елда

Елдата е една от суперхраните, които можем да си позволим да консумираме на празен стомах, тъй като стимулира храносмилателната система. Също така е отличен източник на протеини, желязо и витамини.

Пшеничен зародиш

Само 2 супени лъжици пшеничен зародиш могат да ни осигурят около 15% от препоръчителната дневна стойност на витамин Е и 10% от препоръчителната дневна стойност на фолиева киселина. Също така тази полезна храна не нарушава баланса на храносмилателната система.

Яйца

Чудесни за закуска, а според някои изследвания, консумацията им за закуска може да намали значително дневния калориен прием. За да не предизвикате стомашни неразположения, приготвяйте ги пържени на тиган с незалепващо покритие и без мазнина или твърдо сварени.

Боровинки

Според последни изследвания, редовната консумация на боровинки подобрява паметта, регулира кръвното налягане и метаболизма, особено когато ги хапваме за закуска.

Пълнозърнест хляб без мая

Въглехидратите и другите полезни хранителни вещества, съдържащи се в хляба са необходими на нашето тяло. Хлябът без мая, който е богат на зърна е подходяща закуска.

Ядки

Суровите ядки консумирани на закуска могат да помогнат за подобряване общото здраве, но също така и за нормализиране на рН в стомаха.

Снимки: istock

Коментирай