Здраве и красота

Алтернативни методи за справяне с хемороидите

Какво помага освен стандартното лечение?

04.11.2016г. / 13 20ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Хемороидите са мъчителни, болезнени и затрудняват сериозно ежедневието на страдащия. Те често проявяват рецидив, което прави справянето с тях доста трудно.

Какво освен стандартното лечение помага срещу хемороиди и какво трябва да знаем за превенцията им?

Преди всичко трябва да сме запознати със симптомите на хемороиди. Те са:

  • Вътрешни хемороиди – болезнено кървене при движение на червата; кръв в изпражненията; подуване в коремната област; усещане за непълна дефекация; болка в ануса, възпаление, сърбеж, подуване в тъканите около ануса.
  • Външни хемороиди – подутина в ануса, сърбеж, болезнено изхождане, силен дискомфорт в седнало положение.

Какво допринася за облекчаването на хемороиди?

 

Топли бани

Специалисти съветват страдащите от хемороиди да седят в топли, но не горещи вани (или леген) по 2 пъти на ден за 15 минути. Препоръчително е това да се прави най-вече след дефекация. Накисването на зоната около ануса допринася за успокояване на симптомите и отпускане на хемороидалната тъкан.

Хамамелис

Билката хамамелис успокоява болката, сърбежа и кървенето при хемороиди. В нея има антиоксидантни съединения и танини, които действат противовъзпалително на хемороидалната тъкан и допринасят за успокояването ѝ.

Ябълков оцет

Ябълковият оцет носи моментално облекчение за възпалените хемороиди. Изплакването с оцет тушира сърбежа и редуцира болката. Не се препоръчва прекомерната му употреба обаче, защото това може да доведе до обратен ефект и изостряне на проблема при злоупотреба. Винаги се консултирайте с лекар за това какви спомагателни средства можете да използвате при хемороиди, освен стандартното лечение.

Яжте повече фибри

Може да минат няколко дни или повече, докато фибрите подействат, но не трябва да се отказвате. Включете повече фибри в менюто си. Те подобряват функцията на храносмилателния тракт, а това е от голямо значение за проблема с хемороидите. Ако процесите в червата са балансирани, рисковете за поява на хемороиди са по-малки.

Това се отнася и за правилната работа на черния дроб, който има пряко отношение към храносмилателната функция.

Масло от чаено дърво

Маслото от чаено дърво има изключително силни антисептични и противовъзпалителни свойства. То намалява подуването и сърбежа, които хемороидите причиняват. Намазвайте засегнатото място с етерично масло от чаено дърво, разтворено във вода сутрин и вечер.

Английска сол и глицерин

Разтворете малко английска сол във вода. Смесете с 2 супени лъжици глицерин. Нанесете сместа върху марля и наложете върху засегнатото място. Оставете да подейства за около половин-един час. След това изплакнете с топла вода. Тази смес значително облекчава раздразнената и възпалена тъкан при хемороиди.

Алое вера

Алое вера има много полезни за кожата качества. То успокоява възпалената кожа и затова е ефикасно и при хемороиди. Можете да нанасяте чист гел от алое върху хемороидите за през нощта. На сутринта изплаквайте обилно с вода. Важно е тази процедура да се прави с чисто алое.

Снимки: iStock

Коментирай