Здраве и красота

Защо е вредно да тренирате с увит около талията найлон?

Тази много модерна практика

03.11.2016г. / 07 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Някои хора нямат търпение да отслабнат по здравословен начин. Искат килограмите им да се стопят колкото се може по-скоро. Ето защо през последните години е все по-модерно да тренираш с увит найлон около коремните мазнини. Някои твърдят, че по този начин извайването на талията е по-качествено и става по-бързо.

Ефектът, ако може да се каже, че има такъв, се дължи на прекомерното изпотяване. Някои фитнес съветници препоръчват този начин на засилване на изпотяването заради предполагаемото по-бързо и обемно изхвърляне на токсините от тялото. Твърдение, което може да бъде оспорено.

Защо е вредно да тренирате с найлон около талията или която и да е част от тялото?

 

1. Прекомерното изпотяване не е шега работа. Организмът знае най-добре колко течност да изразходва при дадена физическа активност. Ако изкуствено провокирате по-обилно изпотяване, можете да изгубите твърде голяма част от течностите в организма си.

Така химическият състав на кръвта се изменя застрашително, клетките не се снабдяват с достатъчно кислород, обемът на кръвта намалява. При някои хора тази драстична промяна, случваща се в кратък период от време, може да предизвика дори кома и смърт.

2. Материалите, от които са направени тези продукти също вредят. Опаковъчните фолиа или найлоновите пликове съдържат опасни съединения, които могат да се намесят в хормоналния баланс на организма, функцията на черния дроб, далака, бъбреците, образуването на костно вещество. Всички тези опасности са потенциален риск за сериозно влошаване на здравето при редовна употреба.


3. Найлоновите пликове не помагат за изгарянето на мазнини. Това е мит, на който не трябва да се доверяваме. Всичко, което губите, са течности, които се отразяват на кантара и това дава лъжлива представа за реално отслабване. Течностите се връщат по-бързо, отколкото сте предполагали и стрелките на кантара отново ще покажат, че уж сте напълнели. Мазнини се изгарят много по-трудно и това не става с обикновен плик, а с много усилия.

След продължителна употреба на найлонови пликове и фолиа нервната система може да намали проводимостта си. Преносът на нервните импулси се влияе от баланса на течностите и електролитите в тялото. Когато той е нарушен, страда и нервната система.

Снимки: iStock

Коментирай