Здраве и красота

Методи за натурална борба с хъркането

Как да си помогнете?

09.11.2016г. / 15 30ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Половинката ви хърка? Не ви оставя да спите по цяла нощ? Чудите се къде да се денете или по-скоро се чудите какво да набутате в носа му, за да престане този ужасен шум?

Спрете преди наистина да ви е избило на агресия. Има по-ефективни начини от това просто да се преместиш на дивана или да си сложиш тапи за уши.

Горещ душ

Важно е преди лягане да се отпуснат кръвоносните съдове, за да осигурят на кръвта и кислорода свободно преминаване. Така по естествен път хъркането ще намалее драстично. За още по-добри резултати може да се взима гореща вана с морска сол, която допълнително отпуска.

Промяна в позата за сън

Лежането по гръб е най-вредно при страдащите от хъркане. Тази поза притиска езика назад, който затваря прохода при мекото небце. Вибрацията при преминаването на въздуха оттам предизвиква силен шум, а освен това намалява и притока на кислород, което е по-опасното.

Сменете позата. Най-добре е да се спи на една страна през цялата нощ. Тази поза е и по-полезна за гръбнака и работата на вътрешните органи през нощта.

Добра хидратация

Добрата хидратация е много важна за овладяване на хъркането. При мъже, страдащи от тежко хъркане по цяла нощ с намален прием на кислород се препоръчва да завишат леко стандартния прием на течности за деня, възлизащ на около 2 литра. За жените важи същото.

Премахване на алергените

Алергените в дома са вредни, не само защото предизвикват алергии, но и влошават хъркането. Постарайте се спалнята да е добре почистена от прах и да няма застояли дрехи, мебели, пълни с акари, стари мокети и килими.

Никакво пиене на алкохол късно вечер

За съжаление алкохол се пие най-вече вечерно време. Но за страдащите от хъркане се препоръчва той да се избягва в късните часове. Алкохолът предизвиква свиване на съдовете и засилва хъркането през нощта.

Специални упражнения

Някои специални упражнения помагат за потискане на хъркането. Едно такова е поставянето на езика върху небцето и натискането му назад към гърлото. При това положение упражняващият се трябва да се опита да произнесе звука „А“. Упражнението се прави няколко пъти през деня за добри резултати. То помага за отпускане на мускулатурата в гърлото и намалява хъркането.

Снимки: iStock

Коментирай