Здраве и красота

Кога менструалните болки са нормални и кога не?

По какво да разберем

18.11.2016г. / 07 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Почти всички жени страдат от менструални болки и спазми. При много малък процент спазми и болезненост почти не се проявяват. И тези жени наистина са благословени. Останалите обаче страдат цял живот от мъчителни предменструални симптоми, както и неприятни състояния през първите дни след настъпването на менструацията.

Усещането на болките и спазмите обаче е различно при различните жени. Как да разберете кога крампите са нормални и кога е време да потърсите лекарско мнение?

По правило за „нормални“ спазми се смятат тези, които са сравнително лесни за овладяване. Те обикновено траят 2 до 4 дни след настъпването на менструацията.

Жените са биологично създадени да могат да зачеват всеки месец. Затова се отделя по една яйцеклетка, която се запътва към маточните тръби. Междувременно стените на матката започват да се удебеляват и изпълват с кръв и специална тъкан, наречена ендометриум. Когато обаче яйцеклетката не бъде оплодена, тя се изхвърля заедно с тази тъкан.

Отделят се специални биохимикали, наречени простагландини, които предизвикват възпалителна реакция в меките тъкани. Това води до болезнени спазми на матката или така наречените контракции.

Според специалистите болката наистина е субективна, защото всеки човек има определен праг на търпимост към възпалителните процеси и индивидуална реакция към простагландините.

За нормално се счита менструалните болки и крампи да могат да се повлияват с различни болкоуспокояващи, противовъзпалителни средства или нагряващи възглавнички.

Някои жени имат по-силни болки и крампи от други, които по-трудно се повлияват от медикаменти и нагревки. За нормално обаче се счита, ако менструацията протича по подобен начин от самото начало. Състоянието се нарича първична дисменорея, пише self.com. Тя може да е придружена от гадене, повръщане, болки в кръста, диария.

Ако обаче всички тези симптоми са трудни за овладяване или изобщо не се повлияват от медикаменти и процедури, тогава може да страдате от различни по-сериозни състояния, изискващи лекарска компетенция. Състоянието се нарича вторична дисменорея.

Вторичната дисменорея се проявява по-нататък в живота на жената, а не е характерна за индивидуалните ѝ особености от самото настъпване на менструацията. Тя се влошава с времето. Могат да настъпят изменения в протичането на менструацията, включително тежки кръвоизливи, силни неуправляеми болки и спазми.

За какво може да подсказва вторичната дисменорея?

Миома

Миомата представлява доброкачествен тумор, който предизвиква тежко и обилно кървене, продължаващо повече от нормалното за една менструация. Болките и спазмите също са значително по-силни.

Ендометриоза

При ендометриозата ендометриалната тъкан се развива също както се развива при нормално протичаща менструация, само че извън матката. Това предизвиква силни и много болезнени болки и спазми. Освен това кръвотечението не следва нормалния вагинален ход, а може да изпълни яйчниците с кръв. Това предизвиква образуване на кисти, съдържащи кръв, както и съединителна тъкан на мястото им след тяхното спукване.

Ендометриозата причинява кошмарно мъчителни спазми по време на менструация и ако се появят е препоръчително да се консултирате с лекар.

Аденомиоза

Аденомиозата прилича малко на ендометриозата по това, че лигавицата на матката се разраства не там, където ѝ е мястото. Разликата е в това, че тя изпълва мускулната тъкан на матката при нарастването си. Матката увеличава спазмите си в опит да изтласка тази тъкан, което води до много силни и тежки болки.

Снимки: iStock

Коментирай