Здраве и красота

Ушната кал може да подскаже за здравословни проблеми

Какви?

21.11.2016г. / 15 30ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ушната кал може да ви се струва като нещо противно и неприятно, но тя може да подскаже много повече за здравословното състояние, отколкото предполагате. Ушната кал има свойството да предпазва ухото от инфекции и да регулира налягането в него.

Както цветът и консистенцията на урината, изпражненията, слюнката и другите телесни течности подсказват за наличие или не на здравословен проблем, така и ушната кал може да нашепва много неща.

Ушна кал със зелен цвят и водниста консистенция

Това се проявява най-вече при обилно изпотяващи се хора, чиято пот се стича от главата в ушната мида. Тя се смесва с восъкоподобното вещество, от което е съставена ушната кал. Това предизвиква разводняване на секрета. Зеленикаво-жълтият цвят обаче може да подсказва за инфекция в ухото и наличие на бактерии.

Лепкава и суха ушна кал

Това е другата крайност при вида на ушната кал. Когато е прекалено твърда и суха това може да означава, че имате проблем с имунната система. Също така при някои раси генетично е заложено ушната кал да има по-твърда консистенция с цел да предпазва ухото от сурови климатични условия.

Ушна кал със силна миризма

Миризмата в която и да е част от тялото обикновено говори за бактериална инфекция. При ушната кал е същото. Ако тя има силен осезаем мирис това може да значи, че ухото ви е възпалено. Ако се появят и симптоми на загуба на равновесие и замаяност може да значи, че инфекцията е достигнала средното ухо и е засегнала вестибуларния апарат.

Ако ушната кал тече прекалено много извън ушния канал

Това може да е сигнал за появил се холестеатом. Това кистоподобно образувание представлява абнормално натрупване на кожни клетки и мъртва кожна материя, образуваща гъста твърда маса, запушваща ушния канал.

Липса на ушна кал

Тоталната липса на ушна кал също е проблем. Така ухото ви остава незащитено от външни фактори и навлизане на бактерии. Този проблем се проявява най-често в напреднала възраст и не означава, че страдате от заболяване, а просто някои функции на жлезите отслабват при възрастните хора. При млади хора обаче може да подсказва за здравословен проблем, заради което се налага консултация с лекар специалист по ушни болести.

Снимки: iStock

Коментирай